Zelenszkij Londonban van, III. Károllyal is találkozik

Zelenszkij Londonban van, III. Károllyal is találkozik

Zelenszkij és Sunak Londonban (Fotó: Ruszlan Stefancsuk Twitter-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett Nagy Britanniába Volodimir Zelenszkij. A reptéren Rishi Sunak brit miniszterelnök fogadta. A The Guardian információi szerint az ukrán elnök III. Károllyal is találkozik, aki a Buckingham Palotában fogadja ma délután. A látogatás a szimbolikus jelentésén túl arra szolgálhat, hogy katonai kiképzésről és fegyverszállításról szóló szerződéseket kössenek a felek.

A távirati iroda úgy értesült, hogy a brit kormány felajánlja, hogy a program hosszabb távra szóló részeként NATO-szabványoknak megfelelő, fejlett technológiájú harci repülőgépek üzemeltetésére nyújt kiképzést ukrán pilótáknak. A Downing Street beszámolója szerint ennek célja az, hogy az ukrán vadászpilóták a távolabbi jövőben is védelmezni tudják Ukrajna légterét. A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása ugyanakkor nem említi, hogy Nagy-Britannia vagy bármely más nyugati NATO-szövetséges harci repülőgépek ukrajnai szállítását tervezné.

A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint Rishi Sunak miniszterelnök felajánlja Zelenszkijnek, hogy Nagy-Britannia bevonja a kiképzési programba az ukrán tengerészgyalogságot is. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint ez annak a programnak a kiegészítése lenne, amelynek alapján Nagy-Britannia az utóbbi hat hónapban tízezer ukrán katona harckészségét fejlesztette. Ebben a brit kiképzési programban az idén további húszezer ukrán katona vesz részt.

A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint a brit kormányfő felajánlja azt is, hogy Nagy-Britannia nagyobb hatótávolságú eszközökkel látja el Ukrajnát. Sunak szóvivője nem részletezte, hogy ez milyen típusú katonai felszerelés szállítását jelenti. Kijelentette ugyanakkor: a cél az ukrán frontvonalakra nehezedő nyomás enyhítése mellett az, hogy Oroszország ne tudja folyamatosan támadni a kritikus fontosságú ukrán civil infrastrukturális létesítményeket. Volodimir Zelenszkij szerdán várhatóan felszólal a londoni parlamentben is.

A Reuters úgy tudja, csütörtökön Zelenszkij Brüsszelbe utazik, hogy személyesen találkozzon az EU vezetőivel, és egy rendkívüli ülésen felszólaljon az Európai Parlament előtt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.