Zelenszkij Londonban van, III. Károllyal is találkozik

Zelenszkij Londonban van, III. Károllyal is találkozik

Zelenszkij és Sunak Londonban (Fotó: Ruszlan Stefancsuk Twitter-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett Nagy Britanniába Volodimir Zelenszkij. A reptéren Rishi Sunak brit miniszterelnök fogadta. A The Guardian információi szerint az ukrán elnök III. Károllyal is találkozik, aki a Buckingham Palotában fogadja ma délután. A látogatás a szimbolikus jelentésén túl arra szolgálhat, hogy katonai kiképzésről és fegyverszállításról szóló szerződéseket kössenek a felek.

A távirati iroda úgy értesült, hogy a brit kormány felajánlja, hogy a program hosszabb távra szóló részeként NATO-szabványoknak megfelelő, fejlett technológiájú harci repülőgépek üzemeltetésére nyújt kiképzést ukrán pilótáknak. A Downing Street beszámolója szerint ennek célja az, hogy az ukrán vadászpilóták a távolabbi jövőben is védelmezni tudják Ukrajna légterét. A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása ugyanakkor nem említi, hogy Nagy-Britannia vagy bármely más nyugati NATO-szövetséges harci repülőgépek ukrajnai szállítását tervezné.

A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint Rishi Sunak miniszterelnök felajánlja Zelenszkijnek, hogy Nagy-Britannia bevonja a kiképzési programba az ukrán tengerészgyalogságot is. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint ez annak a programnak a kiegészítése lenne, amelynek alapján Nagy-Britannia az utóbbi hat hónapban tízezer ukrán katona harckészségét fejlesztette. Ebben a brit kiképzési programban az idén további húszezer ukrán katona vesz részt.

A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint a brit kormányfő felajánlja azt is, hogy Nagy-Britannia nagyobb hatótávolságú eszközökkel látja el Ukrajnát. Sunak szóvivője nem részletezte, hogy ez milyen típusú katonai felszerelés szállítását jelenti. Kijelentette ugyanakkor: a cél az ukrán frontvonalakra nehezedő nyomás enyhítése mellett az, hogy Oroszország ne tudja folyamatosan támadni a kritikus fontosságú ukrán civil infrastrukturális létesítményeket. Volodimir Zelenszkij szerdán várhatóan felszólal a londoni parlamentben is.

A Reuters úgy tudja, csütörtökön Zelenszkij Brüsszelbe utazik, hogy személyesen találkozzon az EU vezetőivel, és egy rendkívüli ülésen felszólaljon az Európai Parlament előtt.