171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért

171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért

A Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem (LFZE, vagy Zeneakadémia) szecessziós stílusú 1907-ben felépült mûemlék épületének homlokzati része, az egykori felirattal, a főváros VI. kerületében, a Liszt Ferenc téren (Fotó: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyosan diszkriminatívnak tartják a Zeneakadémia rektori pályázati kiírását az intézmény oktatói – szinte valamennyien aláírták a Csák János kulturális és innovációs miniszternek címzett nyilatkozatot – adta hírül az Index.

Az Index birtokába jutott oktatói nyilatkozat aláírói között a tanszékvezetők és a szenátus tagjai nem szerepelnek: ők korábban már írtak tiltakozó levelet Csák János kulturális és innovációs miniszternek. Így összesen mintegy 200 oktató egyöntetű tiltakozásáról van szó, ez majdnem a teljes oktatói gárda – áll a hírportál cikkében, amely változtatás nélkül közölte a nyilatkozatot és az aláírók névsorát is.

„Tiltakozunk a fenntartó Minisztérium által megfogalmazott, súlyosan diszkriminatív rektori pályázati kiírás ellen, amely elzárja a pályázás lehetőségétől az Egyetem oktatóinak jelentős részét: a zeneszerzés, zenetudományi, egyházzenei, zeneelméleti, zenepedagógiai, jazz és népzene szakirányok oktatóit ” – áll a közleményben. 

A nyilatkozat szerint az egyetem oktatói egységesen kiállnak az intézmény autonómiája, demokratikusan megválasztott képviselői, a tanszékvezetők és elsősorban az egyetem szenátusa mellett. Ez utóbbit, mint írták, „egyes sajtócikkekben megjelent valótlan állítások miatt” hangsúlyozzák.

A Zeneakadémia körül kialakult konfliktusról először a Válaszonline számolt be. A rektori pályázat feltételrendszere ellehetetleníti az eddigi oktatási rektorhelyettes, Kutnyánszky Csaba indulását, akit az egyetem és a szenátus is támogat. Esélyes lehet viszont a pozícióra a Concerto Budapest zeneigazgatója, Keller András, ahogy Kelemen Barnabás hegedűművész is. Nekik viszont professzori cím nélkül korábban nem lett volna esélyük a rektorságra.

 

Címkék: Zeneakadémia