17,5 milliárdért Tiborcz köre építheti a Magyar Zene Házát

17,5 milliárdért Tiborcz köre építheti a Magyar Zene Házát

A Városligetbe tervezett Magyar Zene Háza a Városliget Zrt. által közreadott látványterven (MTI Fotó: Városliget Zrt.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Építő Zrt. húzhatja fel a Liget-projekt egyik kiemelt épületeként számon tartott Magyar Zene Házát – derült ki az uniós közbeszerző szerdai hirdetményéből. A munkát a korábban Mészáros Lőrinchez, ma már inkább Tiborcz Istvánhoz közeli cég 17,5 milliárd forintért végzi el.

A világhírű japán építész, Fudzsimoto Szószuke (Sou Fujimoto) által tervezett épület eddig nem volt egyértelmű sikertörténet. A Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a műjégpálya közelében, az egykori Hungexpo-irodaházak helyén épülő Magyar Zene Háza a tervek szerint oktatási, múzeumi intézményként, koncerthelyszínként és közösségi térként funkcionál majd. A lebegő palacsintára emlékeztető, roppant könnyed, látványos épület munkálatai azonban csak nem akartak elindulni.

Előbb többször újra kellett tervezni a házat, a hírek szerint azért, mert a japán tervező által megálmodott szerkezetet a magyar kivitelezők képtelenek lettek volna a beruházási költség jelentős túllépése nélkül elkészíteni. Ám hiába az újratervezés, a generálkivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázat érvénytelen lett, továbbra sem akadt vállalkozó kedvű kivitelező.

Titkos külföldi tanulmányutak a Városliget Zrt.-nél

Százezer forintért mondják meg, hova utaztak a Városliget Zrt. munkatársai. Vagy nagyon sok helyre, vagy nagyon nem akarják elárulni.

Baán László, a Liget-projekt kormánybiztosa augusztus 22-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nyár végéig mindenképpen elindul a zene háza építése. Az ígéret egyetlen szépséghibája az volt, hogy addig még nem hirdettek nyertest a közbeszerzési tenderen. Mostanra azonban minden akadály elhárult, hiszen az újabb pályázat már érvényesnek bizonyult, a Magyar Építő Zrt. 17,5 milliárdért, vagyis a korábban becsült 15-nél 2,5 milliárddal drágábban vállalta a munkát. (Az értesítőből azért kiderül, Baán nem a levegőbe beszélt, a bejelentés napján, vagyis augusztus 22-én már aláírták a zsíros szerződést.)

A Magyar Építő Zrt. korábban Szijj László – és rajta keresztül Mészáros Lőrinc – érdekeltségébe tartozott, tavaly azonban eladta a céget. A vevők a Paár Attila milliárdoshoz köthető WHB Befektetési Kft., illetve Szeivolt István cége, az Épkar Zrt. voltak. Paár és Szeivolt egyaránt Tiborcz István környezetéhez tartoznak. Előbbi számos alkalommal üzletelt Orbán Viktor miniszterelnök vejével, ő vásárolta meg az Elios Zrt. egy részét is, utóbbi pedig, ahogy arról múltkor beszámoltunk, azon túl, hogy meghívott vendégként vett részt az esküvőjén, szintén több szállal kötődik Tiborczhoz.

Már 300 milliárd forintnál tart a Liget-projekt

Baán László szerint csak idén pörög fel igazán a beruházás, információink szerint azonban komoly csúszások várhatók.

A Magyar Építő Zrt., a kapcsolati hálótól talán nem teljesen függetlenül, valódi sikertörténet. Tavaly 24,5 milliárd forintos árbevételt könyvelhettek el, amivel 2,5-szeresére növelték a forgalmukat 2016-hoz képest. Nem panaszkodhatnak a közbeszerzési rendszerre: a cég újíthatja fel a Postapalotát, építheti fel a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság logisztikai központját, a jegybanki alapítványok őket bízták meg az Ybl-villa átalakításával és a ZÁÉV-val közösen ők húzhatják fel az új Puskás Stadiont is.

A Magyar Zene Háza a tervek szerint 2020-ban nyitja majd meg a kapuit, de ahogy arról korábban írtunk, forrásaink szerint könnyen elképzelhető, hogy az Új Nemzeti Galériához hasonlóan ennek az épületnek is csúszik majd az átadása. Ha a többszöri újratervezésre, és a sikertelen közbeszerzésekre gondolunk, nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy további késések várhatók.