A pusztítás útja

A pusztítás útja

Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Daniel Sutherlandet holtan találják a londoni Regent-csatornán horgonyzó lakóhajóján. A fiatal férfi meggyilkolásával egy környékbeli, különcnek tűnő lányt vádolnak. De tényleg képes lett volna ilyen borzalomra? Ez a kiindulópontja Paula Hawkins új regényének, azonban a Lassan izzó tűz megpróbál több lenni, mint klasszikus thriller, szól az árulásról, devianciáról, családi áskálódásokról.

A lány a vonaton című bestseller – amelyből több mint huszonhétmillió példányt adtak el világszerte, és Emily Blunt főszereplésével forgattak belőle filmet – szerzője egy több szálon futó, fordulatokkal teli krimibe ágyazott női bosszúregényt alkotott, amelynek szereplői közül senki sem az, akinek első pillanatra látszik.

„Sérült portéka, furabogár – ki tudja, mi zajlik azok mögött a szép szemek mögött?” Ahogy A lány a vonaton esetében, úgy itt is traumatizált embereket választott szereplőinek Hawkins. Akad köztük alkoholista, a tehetségtelenséggel megküzdeni képtelen író, a gyermekét elvesztő anya, meddő, demens asszony, szánni való vénkisasszony, egy összezavarodott, mentálisan sérült fiú, akit meggyilkoltak, és egy bizonytalan lány, akit a gyilkosnak tartanak. Nincs szerethető karakter köztük, egytől egyig ellenszenvesek, aljasak, narcisztikusak és önzők. Kilátástalan életek, gyarló emberek, szélhámosok, akik bármennyire is áhítoznak a boldogságra és a sikerre, bukásra vannak ítélve. A gyanú árnyéka pedig mindenkire rávetül.

Mi kell ahhoz, hogy még a legártatlanabbnak tűnő ember is gyilkossá váljon? Vagy mindenki a lelke mélyén gyilkos ösztönöket hordoz magában? Képes lesz valaha túllépni az ember az őt ért tragédiákon? Ezeket a kérdéseket teszi fel az író, aki nem a bűntény felderítésére, sokkal inkább a szereplők mozgatórugóinak megértésére, múltjának feltárására koncentrál, de így is mesterien vezeti meg olvasóját, A lány a vonaton főszereplőjéhez hasonlóan itt is egy instabil nő az elbeszélő, akinek valóságérzékelése csöppet sem megbízható.

Paula Hawkins szikár stílusú író, egyszerűen, tömören fogalmaz, ami néha túlontúl zavaró, mégis jól illeszkedik ahhoz a sötét és zaklatott világhoz, amelyben történetei játszódnak. Új regényében Hawkins jó érzékkel keveri az idősíkokat, múlt és jelen szorosan összefonódik, lassan nyernek értelmet gesztusok, tekintetek, és válik nyilvánvalóvá, hogy a mélyen eltemetett titkok, fel nem dolgozott traumák mekkora károkat képesek okozni egy ember életében.

Paula Hawkins: Lassan izzó tűz. Ford.: Tomori Gábor. 21. Század Kiadó, 2021. 4690 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/38. számában jelent meg, szeptember 17-én.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.