Egy maratoni futó az Örkény István Színházból

Egy maratoni futó az Örkény István Színházból

Vásárhelyi Márton futás közben (Forrás: Vásárhelyi Márton/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vásárhelyi Márton október 9-én futásnak ered, és meg sem áll, amíg a maratoni táv végére nem ér – jött a hír. Miután elolvastuk, két kérdésünk maradt csupán: kit tisztelhetünk Vásárhelyi Mártonban; és miért fut?

A választ igen hamar megtudtuk, mégpedig némi online kutakodás után tőle magától. Stílszerűen útközben találkoztunk vele: néhány pillanatra Siófok és Budapest között. – Közel tíz éve dolgozom az Örkény István Színházban, az Asbóth utcai stúdiószínpad műszaki vezetője vagyok. A IX. kerületben, a József Attila-lakótelepen lakom. A földijeimnek, azoknak a többségében ferencvárosi gyerekeknek gyűjtök színházjegyre, akik anyagi viszonyaik miatt soha vagy csupán nagyon ritkán jutnak el színházba, ülhetnek be egy előadásra.

A szikrát, amely a nemes gondolatot felébresztette benne, Vásárhelyi konkrét eseményhez köti. Tavaly részt vett a Suhanj! csoport éjszakai margitszigeti futásán, ahol fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak együtt győzték le a távolságot, mentek végig a szigetkörön fizikailag ép társaikkal. (Érdemes egy zárójelnyi kitérőt szánni a Suhanj!-ra is: a 2010 óta működő nonprofit, közhasznú alapítvány célja, hogy fogyatékkal és nem fogyatékkal élők együtt mozogjanak-sportoljanak. Nem csak futásokat szerveznek. Akadálymentes edzőtermük – ebben a műfajban ez az első az országban – a lehetőségeknek a spinningtől a TRX-en át a Pilatesig terjedő skáláján látás- és mozgássérülteket, értelmi fogyatékkal élőket is fogad.)

Vásárhelyi Mártont a fogyatékkal élőkkel való közös futás élménye győzte meg arról, hogy lehetőségeihez képest neki is segítenie kell. Nagy elhatározás, hatalmas vállalkozás: 42 évesen 42 kilométert fut – életében először. 600 ezer forintnyi adományra számít, ebből lapzártánkig 192 ezernyi gyűlt össze. Érdemes segíteni; bárki adakozhat ezen az oldalon, kiválasztva a Vásárhelyi projektjét bemutató részt. Aki segítene, a Facebookon is rákereshet Vásárhelyi Mártonra, az ő oldalán is megtalálja a linket.

Kérdésemre, hogy milyen előadást ajánl azoknak, akikhez a Horizont Szociális Alapítvány segítségével eljut a pénz (a IX. kerületieken kívül más hátrányos helyzetűeket is megkeresett), annyit mond: egyelőre korai lenne beszélni erről. – Jó előadásokat fogok ajánlani például az Örkényből, a Madáchból, a Bábszínházból vagy a független társulatoktól. A kedvezményezettekkel ugyanis kapcsolatban maradok, hogy segítsem a tájékozódásukat. Vannak természetesen ötleteim, konkrétumot mondani azonban egyelőre nem tudok. Mindez attól függ, mennyi pénz gyűlik össze, és milyen korosztály részesül nagyobb számban belőle.

A most következő hétvégén egyébként nemcsak Vásárhelyi Márton fut. Fut a színház – így nevezik azt a kétnapos, október 8–9-én zajló eseményt, amelynek keretében Vásárhelyi Márton is vállalkozik a maratoni távra. A Fut a színház-verseny csapatai által befizetett jótékonysági nevezési díjak nettó összegét, mint az elmúlt években, idén is a Budán működő kulturális központ, a Jurányi Ház támogatására szánják. (Rajt, cél és versenyközpont: Pázmány Péter sétány, az ELTE Lágymányosi Campusnál). Szombaton délben kezdődik a verseny, a vasárnapi rajt időpontja 9 óra.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/41. számában jelent meg október 7-én.