A 10 és a Woyzeck az idei színházi találkozó győztese

A 10 és a Woyzeck az idei színházi találkozó győztese

POSZT felirat a Széchenyi téren a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megnyitójának napján Színházban 2019. június 6-án (Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pécsi Kodály Központban szombat este átadták a 19. POSZT elismeréseit. A szakmai zsűri a legjobb előadás díját a Nemzeti Színház Woyzeckének (rendező: ifj. Vidnyánszky Attila), a legjobb rendezését a Sebestyén Aba által színpadra állított, a Radnóti Színházban játszott, Székely Csabának a Tízparancsolat alapján született 10 című darabja kapta.

A legjobb női főszereplő Szirtes Ági (Rozsdatemető 2.0 – Katona József Színház), a legjobb férfi főszereplő Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt (Caligula helytartója – Nemzeti Színház és Gyulai Várszínház), a legjobb női mellékszereplő Csákányi Eszter (Secondhand – Örkény Színház), a legjobb férfi mellékszereplő Erdei Gábor (Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél – Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), a legjobb 30 év alatti női színész Mészáros Blanka (Jeanne d’Arc – Katona József Színház), a legjobb 30 év alatti férfi színész ifj. Vidnyánszky Attila (A diktátor – Vígszínház) lett.

Az utolsó POSZT? | Magyar Hang

A legjobb színházi zenéért Cári Tibor (10 – Radnóti Színház), a legjobb színpadi mozgásért és koreográfiáért Bóbis László (A diktátor – Vígszínház), a legjobb dramaturgi munkáért Gábor Sára (Secondhand – Örkény Színház), a legjobb jelmezért Giliga Ilka (Idióta – Debreceni Csokonai Színház), a legjobb díszletért Cziegler Balázs (Rozsdatemető 2.0 – Katona József Színház), a legjobb fénytervért Csontos Balázs (A diktátor – Vígszínház) részesült elismerésben.

A színészzsűri különdíját kapta Sodró Eliza (legjobb női alakítás, 10 – Radnóti Színház), Kiss Gergely Máté (legjobb férfi alakítás, Idióta – Csokonai Színház). A közönségzsűri különdíjában a 10 (Radnóti Színház), a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díjában Mészáros Béla (Jeanne d’Arc, Rozsdatemető 2.0 – Katona József Színház) és Fazakas Júlia (Karenina, Anna – József Attila Színház) részesült. A Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díját az idei Nyílt Fórum legjobb színművének, Oláh-Horváth Sára Életigen című darabjának ítélték oda.

A válogatók válogatásának válogatásáról - Avagy: mi és miért kerül a POSZT-ra? | Magyar Hang

Néhány érdekes adat a 19. pécsi találkozóról: a versenyprogramba 14 (7 nagyszínpadi és 7 kamaraszínházi) előadás jutott be a két válogató, Zalán Tibor József Attila-díjas író, dramaturg és Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója döntése alapján. (Munkájukat Csikós Attila író, publicista, dramaturg és Mispál Attila Balázs-Béla díjas rendező segítette.) segítségével. A válogatók 51 regisztrált társulat összesen 301 előadását nézték meg egy év alatt, 2019 tavaszáig.

Címkék: színház, POSZT