A Sziget is kiáll a Színművészeti mellett

A Sziget is kiáll a Színművészeti mellett

Tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett 2020. szeptember 4-én (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Sziget kiáll a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai mellett, egy alapvető érték megdönthetetlensége érdekében. Azért, hogy ne kelljen aggódni az önrendelkezés joga, ha úgy tetszik az autonómia sérthetetlensége miatt – közölték a fesztivál szervezői a Színművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán.

Mint közleményükben írták, „huszonhét éve olyan alapvető értékek mellett formálódott a Sziget, mint a kultúrák sokszínűsége, a szabadsághoz való jog, a különböző hitű, bőrszínű, kultúrájú vagy szexuális orientációjú emberek egyenlőségének tisztelete, a saját nemzeti kultúránk büszkesége és más kultúrák megbecsülése, a személyekhez fűződő jogok tudatos, társadalmi gyakorlásának elvitathatatlansága, illetve a közösségek azon joga, hogy a tagjait összetartó ügyeket saját elhatározásuk szerint intézhessék. Büszkék vagyunk arra, hogy ezek az érték az elmúlt években semmit nem csorbultak.”

Hozzátették, tudták, hogy nem engedhetnek ezekből az alapokból, ezektől lettek a Sziget. „Ezért is figyeljük aggódva, ha az »autonómia jogától« bárkit és bárkiket, aki vagy akik elismert szakmai vagy egyetemes értékek mellett teszik a dolgukat, igyekezne akárhol, akárki megfosztani.” – fogalmaztak.

Pénteken rendeztek tüntetést a Színművészeti mellett, vasárnapra pedig a Parlamentig érő élőláncot szerveznek.

A Bibó István Szakkollégium jelenlegi és volt tagjai is nyilatkozatban álltak ki szombaton az egyetem autonómiája mellett. „Szolidaritásunkat fejezzük ki az SZFE jelenlegi és az események hatására távozó hallgatóival, oktatóival, jogszerűen és legitim úton megválasztott vezetőségével” – írták.

Az ELTE Hallgatói Önkormányzat még péntek este adott ki közleményt. „Értetlenül állunk a fenntartó által tanúsított hozzáállás előtt az SZFE struktúraváltásával kapcsolatban. Szoros kapcsolatban állunk a modellváltó intézmények hallgatói önkormányzataival, amelyek mindegyikében elmondható, hogy az intézményi vezetés és a hallgatók bevonásával közös, kompromisszumos megoldás született, amelyben az universitas értékeinek mentén folytatódhat a munka a magyar felsőoktatás fejlesztéséért.  Ennek a hozzáállásnak a hiánya volt a gyújtópontja annak a folyamatnak, ami odáig vezetett, hogy ma az SZFE hallgatóinak megpróbáltatásaira figyel a magyar és nemzetközi sajtó. Ezt el lehetett volna kerülni” – írták.