A tölgy költői tisztelgés a biológiai sokféleség előtt

A tölgy költői tisztelgés a biológiai sokféleség előtt

Fotó: A tölgy

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaországban, egy Chambord melletti birtokon áll egy 210 éves tölgyfa. Méltóságteljes matuzsálem, ami kora ellenére mit sem vesztett erejéből. Nem véletlen, hogy az európai kultúrában életfaként is emlegetik a tölgyet, ami a kitartás, a hosszú élet és a bölcsesség szimbóluma is. Leginkább kis közösségekben vagy magányosan érzi a legjobban magát, mégis egész univerzumot foglal magában. Mókusok, mezei egerek, szajkók, gyöngybaglyok, gyurgyalagok, borzok, nutriák, szarvasok, őzek, vaddisznók otthona és élelmének forrása a fent említett francia tölgy is.

Ez a mikrouniverzum a főszereplője Laurent Charbonnier és Michel Seydoux természetfilmjének, mely szembemenve a mai akciódús, David Attenborough-tól megszokott ábrázolással narrátor nélkül mutatja be a tölgy és környezete életét. Egércsalád szuszog egymás hegyén-hátán, szajkók incselkednek egymással, vaddisznó vakarja oldalát a tölgy kérgében, makkzsizsikek szerelmeskednek. Látszólag nem történik semmi különös, mégis van valami nyugalmat árasztó derű ezekben a pillanatokban.

A négy évszakkal együtt követhetjük végig ennek a vibráló, zümmögő világnak a működését: pont úgy, mint az aprócska furcsa bogár, a makkzsizsik vagy tölgymakkormányos életciklusát: a nőstények a makkokba rakják le petéiket, itt fejlődnek ki a lárvák, akik kirágják magukat és végül a talajban bábozódnak be, átváltoznak bogárrá, párosodnak, újra petét raknak, majd élettelenül hullanak alá.

„Ökoszisztémaként az erdő finoman ki van egyensúlyozva. Minden lénynek megvan benne a maga élettere, szerepe, amely hozzájárul más lények jóllétéhez. Gyakran így vagy ehhez hasonlóan írják le a természetet, de ez a kép sajnos hamis. Odakint a fák alatt ugyanis az erősebb törvénye van érvényben. Minden faj a túlélésre törekszik, és elveszi a többitől azt, amire szüksége van. Alapvetően senki sincs tekintettel a másikra, és a nagy összeomlás csakis azért kerülhető el, mert a túlkapások ellen védekező mechanizmusok lépnek működésbe. Az egyik legvégső fék a saját genetika: aki túl mohó és túl sokat vesz el anélkül, hogy adna, az önmagát fosztja meg saját élete alapjától, és kihal. Ezért fejlesztett ki a legtöbb faj egy veleszületett viselkedésformát, amely védi az erdőt a rablógazdálkodástól. Egy mintaszerű példa: a szajkó, amely a tölgy és a bükk makkjával táplálkozik ugyan, azonban az elfogyasztott mag többszörösét elássa. Így gondoskodik arról, hogy a fák még jobban is tudnak szaporodni, mint nélküle” – írja Peter Wohlleben A fák titkos élete című könyvében. És épp erre az összefüggésre akar rávilágítani A tölgy is.

Ahogy Laurent Charbonnier és Michel Seydoux egymást felfaló állatokat sem vettek kamerára, úgy az egyre nagyobb károkat okozó erdőirtásokkal és az élőhelyek pusztulásával sem szembesítik a nézőt. A tölgy inkább költői tisztelgés a biológiai sokféleség előtt, líraisága miatt sokkal erőteljesebben hívja fel a figyelmet a természet törékenységére, és arra, hogy az erdő nem csak fák tömege, hanem egy ökoszisztéma, melyben minden egyes élőlény egymástól függ.

A magyarországi forgalmazó, a Mozinet épp ezért minden eladott jegy után 100 forinttal támogatja az Erdőmentők Alapítványt, melynek célja, hogy a következő időszakban mintegy 15 ezer tölgyfát ültessenek országszerte.

A tölgy – Az erdő szíve (2022). Francia természetfilm, 80 perc. Rendezte: Laurent Charbonnier és Michel Seydoux

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/48. számában jelent meg november 25-én.