A tolvajok fejedelme

A tolvajok fejedelme

A Bernie Madoff – A Wall Street szörnye plakátjának részlete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több megtörtént bűnesetet feldolgozó színvonalas dokumentumfilm kerül be a legnagyobb streamingszolgáltatók kínálatába manapság, ami azért is hasznos, mert négy sarkából kifordult világunk megértéséhez hasznos támpontokat adnak ezen történetek tanulságai. Pénzügyi csalók, erőszakos bűntetteket elkövetők, szimplán tökkelütött balfékek, gátlástalan politikacsinálók történetei elevenednek meg az elkövetők vagy az áldozatok szemszögéből, gyakran eredeti kép- és hanganyaggal megspékelve.

E történetek sorába illik Bernie Madoff több milliárd dolláros befektetési csalása. A Bernie Madoff – A Wall Street szörnye című minisorozat Madoff életével és mérhetetlenül gonosz tettével foglalkozik természetesen, amelynek során a Nasdaq egykori elnöke 19 milliárd dollárt csalt ki kis- és intézményi befektetőktől, és hosszú évtizedeken át piramisjátékot űzve toldozgatta-foldozgatta újabb csalásokkal fiktív vagyonkezelő cégét. A sorozatban az Egyesült Államok szövetségi nyomozói, az ügyről írt könyvek szerzői, egykori munkatársak és a károsultak mesélnek a történésekről, néhol egészen drámai módon. Feltárul előttünk a nyolcvanas–kilencvenes évek Amerikájának vadkapitalizmusa, amelyben a bűn úgy burjánzott a teszetoszán működő ellenőrző szervek inkompetens magatartása folytán, mint a trópusi lián.

„A fehérgalléros bűncselekmény más, mint a kékgalléros. A kékgallérosnál az emberek a nyomozás kezdete előtt meghalnak, viszont a fehérgallérosnál csak utána” – idézi a film az egyik nyomozó szavait. A csalássorozat napvilágra került, és olyan tragikus eseménysorozatot indított el, amelynek Madoff családja és a rászedett ügyfelek is részesei voltak. A 2008-as pénzügyi válság hírei között Madoff ügye is sokat szerepelt a híradásokban, hiszen azt is a történelmi tőzsdekrach „oldotta” meg: a befektetési alapba pénzt elhelyezők kivonták tőkéjüket, ám mivel semmilyen profitszerző ügylet nem bonyolódott hosszú évtizedeken keresztül a háttérben, és újabb forrásokat sem tudott bevonni a csaló, az alap kiürült, emberek ezreit fosztva meg féltve őrzött vagyonuktól.

Olyan neves ügyfelek bízták pénzüket a Wall Street szörnyére, mint Steven Spielberg, John Malkovich vagy a holokauszttúlélő Elie Wiesel. Maga Donald Trump is megemlékezik a csalóról egyik könyvében, mocsoknak és parazitának nevezve őt. Érdekesség, hogy későbbi elnöksége alatt Madoff „bepróbálkozott” az elnöknél, 150 éves büntetése enyhítését kérve, ám Trump elhajtotta őt.

Korábban életrajzi film is készült a bukott csalóról, Robert de Niro és Michelle Pfeiffer főszereplésével. A 2017-es Hazugságok mágusa (The Wizard of Lies, rendezte Barry Levinson), kevésbé tényszerűen mutatja be Bernie Madoff tevékenységét, és inkább a családi tragédiákra fókuszál. Aki szívesen elmerülne a Madoff-életműben: a dokumentumsorozatot a Netflixen, a filmet pedig az HBO Max kínálatában nézheti meg.

Bernie Madoff – A Wall Street szörnye. Minisorozat, Netflix

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/3. számában jelent meg január 20-án.