Alaposan újratervezik a Liget-projektet

Alaposan újratervezik a Liget-projektet

A Városliget felülnézetből (Fotó: Liget-projekt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alaposan átrajzolhatják a Liget-projektet, mert az eredeti elképzelések alig megvalósíthatók, így a civilekkel való küzdelem épp kapóra jött a Városliget Zrt. számára, hogy időt nyerjenek. A visszavont építési engedélyek, a peres ügyek és az átalakítások miatt még tovább csúszhat a már jócskán 300 milliárd forint felett járó gigaberuházás.

Részletek a Magyar Hang március 8-i, 2019/10. számában megjelent cikkből!

Európa egyik legnagyobb játszótere épül a Ligetben – adta hírül a Városliget Zrt. A 13 ezer négyzetméteres területen a legváltozatosabb játékok kapnak helyett, az összesen hárommilliárd forintból létesített park közepén pedig Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által ihletett, hatalmas hőlégballon formájú mászóka várja majd a gyerekeket. A beruházó közleményében halmozott szuperlatívuszok nem csupán az elfogultság eredményei, jelen pillanatban a játszótér monumentalitása hivatott elterelni a figyelmet a 300 milliárd forintos költségvetést is jócskán meghaladó Liget-projekt megtorpant építkezéseiről.

Már 300 milliárd forintnál tart a Liget-projekt | Magyar Hang

Baán László szerint csak idén pörög fel igazán a beruházás, információink szerint azonban komoly csúszások várhatók.

Tavaly novemberben a bíróság hatályon kívül helyezte az új Néprajzi Múzeum építési engedélyét, idén januárban pedig ugyanez történt az új Nemzeti Galériával, és a Dózsa György úti mélygarázs ügyében is zajlik egy per. A Városliget Zrt. ugyanis az engedélyeztetési eljárás során az ügyfélként bejelentkezett civil szervezet, a CivilZugló Egyesület számára nem biztosította a törvény által előírt iratbetekintési jogot. Vagyis egész egyszerűen nem mutatták meg az épületek terveit, hiába kérték ezt a civilek. A Néprajzi Múzeum esetében azóta lefolytatták az új eljárást, amely a beruházó szempontjából eredményesen zárult, megkapták az új engedélyt, így folytatódhat az építkezés – mondta el február 20-án Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Klubrádió műsorában. A Nemzeti Galéria és a mélygarázs esetében egyelőre nem született döntés.

Hiába kapott azonban újra engedélyt a Néprajzi Múzeum, Várnai László önkormányzati képviselő, a Civil Zugló Egyesület elnöke a Magyar Hangnak elárulta, újra megtámadják a döntést, ezúttal már tartalmi kifogással élnek. A civilek egyebek mellett a tűzvédelmi és a környezetvédelmi problémákra igyekeznek rámutatni. (…)

Új Néprajzi Múzeum: a világ legjobb középülete építési engedély nélkül | Magyar Hang

Késnek a Liget-projekt építkezései. a civilek tűzvédelmi hibákat sorolnak a Néprajzi Múzeumnál.

Garay Klára városvédő aktivista lapunknak elmondta, a környezeti hatásvizsgálat esetében aggodalomra adhat okot az is, hogy a Liget-projekt egyes elemeit külön vizsgálják, holott az épületek együttes hatását kellene figyelembe venni, ahogy erről a környezetvédelmi törvény is rendelkezik. A külön-külön engedélyeztetés is problémás, hiszen a Városliget Zrt. előbb benyújt egy tervet, a hatóság zöld utat enged neki, majd gyorsan áttervezik az adott épületet anélkül, hogy új eljárását kezdeményeznének. Ez a Dózsa György úti mélygarázs esetében a leglátványosabb, amelyet – mint az a közbeszerzési értesítőből is kiderült – szinte teljesen átalakítanak, alaposan felforgatva az eredeti terveket. (…)

Úgy értesültünk, hogy a lebontott Petőfi Csarnok helyén építendő új Nemzeti Galéria kapcsán is problémák merültek fel. (…)A Magyar Zene Háza esetében is gondok vannak, világhírű japán tervezője, Fudzsimoto Szu (Sou Fujimoto) sokadik alkalommal volt kénytelen újratervezni a rendkívül látványos, leginkább egy szélben táncoló lyukacsos palacsintára emlékeztető épületet.

A teljes cikket a Magyar Hang március 8-án megjelent 2019/10-es számában olvashatja!

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/10. számban? Itt megnézheti!