Cannes és Velence legjobb filmjeivel érkezik a 19. CineFest

Cannes és Velence legjobb filmjeivel érkezik a 19. CineFest

Jean-Marc Barr (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jean-Marc Barr francia filmsztár, Tudor Giurgiu román rendező, valamint Almási Tamás, Reisz Gábor és Gulyás Gyula rendezők is jelen lesznek a pénteken kezdődő, 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A szeptember 1-jétől 9-éig tartó fesztiválon mutatják be Reisz Gábor régóta várt harmadik, állami támogatás nélkül leforgatott nagyjátékfilmjét. A Magyarázat mindenre jóval politikusabb lesz az előző, Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, illetve Rossz versek című filmeknél. Az érettségibotrányt középpontba állító filmet október 5-étől lehet látni a magyar mozikban.

A CineFesten mutatják be az Akik maradtak rendezője, Tóth Barnabás új nagyjátékfilmjét is. A Mesterjátszmát Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, a középpontban pedig 1956 és az utolsó menekültvonat áll.

Premier előtt lehet nézni olyan nagy nemzetközi alkotók filmjeit is, mint Jorgosz Lantimosz, Aki Kaurismäki vagy Wim Wenders. Cannes, Velence, Sundance, Berlin és Karlovy Vary fontos filmjei is képviseltetik magukat a kínálatban. Fontos kiemelni A szerelem természete című, Cannes-ban pozitív kritikákat kapó romantikus filmet, ahogy az Ízek és szenvedélyeket is, mely a francia fesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat. Sokan az idei év legjobbjaként tartják számon az Elmúlt életek című romantikus művet, a CineFesten ezt szintén lehet majd látni.

Tudor Giurgiu filmje, a Libertate ’89 – Nagyszeben a szarajevói filmfesztiválon debütált, és az 1989-es forradalom idején játszódik. A középpontban Viorel rendőrkapitány áll, aki az ostrom elől menekülni próbál, de a hadsereg elfogja, majd terrorizmussal vádolja meg. Giurgiu korábban a Miért én? című filmjével már járt a CineFesten.

Miskolcra érkezik a Szülővárosom című japán film rendezője, Aoi Furukawa, ahogy a Csak a holttestemen keresztül egyik szereplője, Wong You-nam is. Lam Bowie két alkotással is jelen lesz, minthogy a hongkongi művek filmtermésből hatot is látni lehet majd a fesztiválon.

A dokumentumfilmes mezőny is erősnek bizonyul majd, elkíséri művét Gulyás Gyula, Almási Tamás és a hasnyálmirigyrákkal küzdő galériatulajdonosról, Einspach Gáborról filmet forgató Dér Asia is. A nagy kékség sztárja, Jean-Marc Barr szombaton kapja meg az Európai Mozi Nagykövete-díjat, egyben a fesztivál idei zsűrielnöke lesz. A szeptember 9-ei zárógálán pedig Almási Tamás veszi majd át a fesztivál életműdíját.