Elhunyt Keith Levene, a The Clash alapító gitárosa

Elhunyt Keith Levene, a The Clash alapító gitárosa

Keith Levene (balra) és a Sex Pistols frontember, John Lydon 1981-ben (Fotó: Mike Maloney/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatvanöt éves korában meghalt Keith Levene, a The Clash alapító gitárosa – jelentette a BBC a zenész egyik közeli barátjára hivatkozva. Adam Hammond író szerint Levene még pénteken hunyt el. A gitáros már két éve májrákkal küszködött, de a barátja szerint a halála váratlan volt. Szerinte a zenésznek még rengeteg terve volt.

Levene sokak szerint minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosa volt. A halálhírre reagálva a manchesteri Oasis zenekar korábbi basszusgitárosa, Andy Bell azt írta, a hangok, amit Levene a gitárból kicsiholt, „olyanok voltak, mint egy nagynyomású tömlőn keresztül rád lőtt őrült gyémántok”. Míg a Rolling Stone zenei magazin azt írt, a zenész „befolyásos lombfűrészmunkája alakította a punk és a poszt-punk hangzását”.

Levene-t egyébként egészen hamar kirakták a The Clashből, még azelőtt, hogy nagyon befutott volna a zenekar. A gitáros később a Sex Pistols frontemberével alapított közös zenekart 1978-ban Public Image Ltd. néven. Ebben egészen 1984-ig játszott, majd számos ismert zenésszel dolgozott, kollaborált. 1986 közepén például arra kérte fel a Red Hot Chili Peppers, hogy producerként segítsen elkészíteni harmadik, The Uplift Mofo Party Plan című albumukat.