Elhunyt Roboz Ágnes koreográfus

Elhunyt Roboz Ágnes koreográfus

Roboz Ágnes átveszi a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjat Hiller István oktatási és kulturális minisztertől, 2008 március 15-én Fotó: Beliczay László / MTI

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilencvennégy éves korában meghalt Roboz Ágnes koreográfus, címzetes egyetemi tanár – közölte a Magyar Táncművészek Szövetsége az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint az utolsó nagy mesterek egyikéről volt szó, aki a legnagyobbakkal, többek közt Jiri Kyliánnal, Gret Paluccával és Hans van Manennel is együtt dolgozott. Magyarországon minden jelentősebb táncművész Roboz Ágnes tanítványa volt.

A koreográfus 1926. június 18-án született, táncművészetet pedig a Troyanoff Balett Akadémián tanult 1938 és 1944 között. A Fővárosi Operettszínház vezető koreográfusaként dolgozott 1950 és 1956 között, az 1950-ben létrejövő Állami Balett Intézetnek pedig alapító tanára, a karaktertánc munkaközösség vezetője. Színpadon és filmekben egyaránt koreografált, részt vett például a Szeressétek Ódor Emíliát, A kőszívű ember fiai és az Egri csillagok készítésében.

Tizennégy évig volt a kölni tánctanfolyam tanára, dolgozott és oktatott Londonban, Drezdában, Amszterdamban és Rotterdamban is. Megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet, a Pro Cultura Hungarica díjat, a Magyar Táncművészek Szövetsége Életműdíját, 2008-ban pedig érdemes művész lett.