A megszűnés közelébe került több magyar kulturális fesztivál

A megszűnés közelébe került több magyar kulturális fesztivál

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar kulturális fesztiválok a rendezvények támogatására szolgáló források drasztikus csökkentése miatt – közölte a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) új elnöksége kedden az MTI-vel. „A közelmúlt kormányzati intézkedései aggodalommal töltenek el bennünket (...) mert sok, a kiemelt közösségi, értékközvetítő, kulturális alapellátásban is résztvevő, nemzeti és nemzetközi jelentőséggel is bíró oktató és minőségi szórakoztatást nyújtó fesztivál a megszűnés közelébe jutott" – szerepel a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) új elnöksége által az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szövetség azért fejezi ki aggodalmát, mert a kultúra többlettámogatása 34 milliárd forintról 6 milliárd forintra, az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának kerete az előző évhez képest a felére csökkent, ezért az MFSZ elnöksége – mint fogalmazott – megérti a szakmában eluralkodó általános elégedetlenséget, ami az elosztás módját, átláthatatlanságát és aránytalanságát illeti. 

Mint írják, a kiszámíthatatlan támogatási rendszer, a drasztikusan csökkenő állami és önkormányzati támogatások következtében prognosztizálható, hogy a rövidebb szakmai múlttal rendelkező fesztiválok mellett a több évtizede megrendezett események is elhalnak, és velük elveszhet az a kulturális érték, amelyeket felhalmoztak. Úgy vélik, hogy az európai viszonylatban is gazdag magyar fesztiválpiac az elmúlt évek nehézségei, a koronavírus-járvány, a csökkenő kulturális fesztiváltámogatás ellenére mindig bizonyított, és megtalálta a túlélés lehetőségét. A jelenlegi helyzet azonban minderre nem kínál lehetőséget.

A szövetség szakértői együttműködést, partnerséget ajánl a kulturális terület döntéshozóinak, hogy felismerjék és megoldást találjanak a kialakuló helyzet rövid és hosszú távú veszélyeire. Erre azért is lenne szükség, mert ezek a fesztiválok egyedülálló módon kapcsolják össze a magyar kulturális élet, a művészet, a közösség- és közönségteremtés, a szórakoztatóipar és a vendéglátás szereplőit, amellyel a nemzetgazdaság számára is meghatározó értéket tudnak felmutatni – tették hozzá.

Az MFSZ, mint az ágazat képviselője, szerepet vállalna a fesztiváltámogatási rendszer elemzésében és szakmaiságának javításában, valamint rendelkezésre bocsátják az egy évtizede eredményesen működő regisztrációs- és minősítési programjukat is, annak tapasztalataival együtt. A fesztiválok résztámogatásait meghatározó döntéshozó testületek munkáját, ha igény van rá, szakértők delegálásával is készek segíteni. Az elnökség tagjainak meggyőződése, hogy a kialakult anomáliákat csak szigorú szakmai egyeztetéssel, közös munkával lehet feloldani.

Az MFSZ a saját hatáskörében is keresi a megoldást, ezért a szervezet Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának szervezésében létrehoz egy Mecenatúra-egyeztető Páholyt, amely professzionális eszközzel, fajsúlyos szereplők bevonásával kívánja segíteni a fesztiválszervezők, a kulturális- és az üzleti élet, valamint az államirányítás egymásra találását.