Lemond a Színművészeti vezetése és a szenátus

Lemond a Színművészeti vezetése és a szenátus

Free SZFE feliratú tábla a Színház- és Filmművészeti Egyetemért rendezett Kossuth téri tüntetésen 2020. július 3-án (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Lemond a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése és a szenátusa is hétfőn – a Hvg.hu tudósítása szerint ezt egy sajtótájékoztatón jelentette be Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, valamint Novák Eszter rektorhelyettes.

Így távozik Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, az SZFE Színházi Intézetének vezetője, Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, valamint az egyetem szenátusának valamennyi választott tagja.

Upor László azzal magyarázta lépésüket, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatnák fenn az önálló vezetés látszatát.

A kormány döntése szerint szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A modellváltás célja hivatalosan, hogy „az SZFE működési kereteinek megújításával új fejlődési pályára álljon, és olyan világszínvonalú intézménnyé váljon, amely folyamatosan képes biztosítani a magasan képzett utánpótlást”. Az átalakítás ellenzői szerint ugyanakkor az egyetemet belekényszerítik az alapítványi működésbe, amelynek valódi célja az erőszakos térfoglalás.

Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére. A bejelentést követően felmondott Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője, illetve Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, aki nyílt levélben szólította fel Vidnyánszky Attilát, hogy „súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát”. Véleménye miatt a kormánymédia tűz alá vette Székelyt, a személyeskedéstől és trágárságtól sem mentes támadások után több színész is nyíltan kiállt rendező mellett: Udvaros DorottyaBlaskó PéterLázár Kati, és Stohl András.

Az SZFE szenátusa pénteken este egy közleményben már jelezte: elfogadhatatlannak tartja a Vidnyánszky Attila által már aláírt új egyetemi alapdokumentumokat, amelyek – a korábbi ígéretekkel ellentétben – a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják.

Az új tulajdonos szándékai szerint szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  • nem szólhat bele a költségvetésbe
  • nem fogadhatja el az intézményfejlesztési tervét
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Azt is közölték, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium egyáltalán nem vette figyelembe az egyetem vezetése által kidolgozott és elfogadott, a fenntartó minisztérium kérésére már két héttel korábban elküldött alapdokumentumokat, és – a rövid határidőre hivatkozva – nem fogadta el az egyetem meghívását az augusztus 28-i egyeztető szenátusi ülésre.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói közben az intézmény Vas utcai épülete elé utcabált és demonstrációt szerveznek. A ZsákUtcaBál – #freeSzFE című megmozdulás az alapítványi átállást megelőző estén, augusztus 31-én, hétfőn, 19 órakor indul, a szervezők az elmúlt 155 év ünneplésére invitálják a közönséget: „ki tudja, mit hoz a holnap.”

Címkék: SZFE