Mácsai Pál október előtt nem számít színháznyitására

Mácsai Pál október előtt nem számít színháznyitására

Mácsai Pál. Forrás: Örkény Színház.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október előtt nem valószínű, hogy újranyit az Örkény Színház – erről beszélt a Veiszer Alindának és László Pálnak adott videóinterjúban Mácsai Pál. A színész-igazgató szerint ha augusztusban el tudnak kezdeni próbálni, akkor úgy fogja érezni, ez a mostani helyzet szerencsésen zárult.

Az is más kérdés lesz, akar-e majd az ember színházba járni, szorosan leülni mások mellé egy szűk nézőtéren – tette hozzá. Olvasgatja, miket csináltak az emberek háború után, mi érdekelte például őket, amikor színházba mentek. Kivétel nélkül komédia, hogy így kicsit kiszabadulhassanak a nyomasztó mindennapokból. Abban viszont egyáltalán nem biztos, hogy az Örkényben komédiákat kell majd játszaniuk. Viszont esélyes, hogy sok szereplős anyagban fognak gondolkozni, hogy minél többen kaphassanak végre feladatot.

– Most kiderül, hogy mi nem úgy vagyunk fontosak, vagy nem felelünk meg ennek az időnek, ami körülöttünk van, és ez sokunkban okoz zavart. Azt én nem tudom elképzelni, hogy boldog kedélyben, otthon heverészik bármelyik kolléga – jegyezte meg annak kapcsán, hogy a színészek a jelenlegi helyzetben nem érzik elég hasznosnak magukat, nem kapják meg a szükséges visszaigazolásokat, ez pedig hozzájárul sokak rossz hangulatához. De egy fővárosi színház tagjaiként még szerencsésnek érzi magukat, hiszen kapnak fizetést, míg rengeteg olyan kollégát és egyéb szakmabélit lát, akik most semmilyen bevételhez nem jutnak.

A karantén elmondása szerint megnyomja, nem neki való. Az első héten még azt hitte, lesz mód elmélyülésre, kicsit elengedheti magát, de ez egyáltalán nem így történt. Nagyon sokat kell olvasnia, színdarabot és egyéb dolgokat, illetve tanul a lányával. – Ezt csont nélkül élvezem – jegyezte meg, mert a negyedikes matematikát nagyon érti még, de a hatodikos anyagtól azért már fél.

https://www.facebook.com/laszlopalujsagiro/videos/223212612432660/?v=223212612432660


Szóba került az is: nem szeretné, ha neki bármilyen hatóságtól engedélyt kellene kérnie, hogy leülhessen interjút adni. Márpedig egy állami színház vezetőjének ezt elvileg meg kell tennie, mondta, de „ez lehetetlen.” Azt is annak tartja, hogy megmondják neki, ezt vagy azt a színdarabot ne mutassa be. – És az is lehetetlen, hogy egyszer csak jön egy törvénytervezet, amire van tizenkét óra ránézni – mondta a tavalyi színháztörvény kapcsán. Városi színháznak lenni viszont mindig jobb szerinte, az volt Tarlós István alatt is. Más kérdésnek tartja, hogy ha Tarlós marad, és akkor jött volna a törvény, kimennek-e tüntetni. Szerinte kimentek volna akkor is.

Attól ugyanakkor tart, hogy a négy fővárosi fenntartású színház támogatására kevésbé lesz lehetőség a jövőben. – Ez egy hatalmi játszma, amiről véleményünk lehet, de aktivitásunk benne nem – tette hozzá.