Meghalt P. Szabó Ernő művészettörténész

Meghalt P. Szabó Ernő művészettörténész

P. Szabó Ernő (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aki olvasta, nehezen feledi Pilinszky János sorait az Éjféli fürdésből:

 „… lenn hináros rét lobog / alant a kagylók boldogok. / Szívük remegve tölti meg / a fénnyel érő sűrű csend…”

A halhatatlan sorokat idézte közel húszéves cikkében P. Szabó Ernő, még a Magyar Nemzet hasábjain. A művészettel akkor már jó pár évtizede összefonódott az élete, örök kíváncsisága és érdeklődése vitte előre. Ahogy lapja, az Új Művészet folyóirat is írta most közleményében: „egy minden humánus és művészeti érték, jelenség felé nyitott, értelmes párbeszédekre mindig kész művészettörténészt és újságírót, kiváló embert” veszítettünk el.

P. Szabó 1952. augusztus 3-án született, Szarvason. Dolgozott a Pest megyei Hírlapnál, a Magyar Ifjúságnál és a Nők Lapjánál is, majd az 1991-ben alapított Új Magyarország kulturális rovatvezetője lett. Ekkortól lett az Új Művészet főmunkatársa, szerkesztője, majd vezető szerkesztője. A Magyar Nemzetben két évtizeden át, 1995-től jelentek meg cikkei. A 2016-os karácsonyi számba érzékeny riportot írt a hajléktalanságból a művészeten keresztül kiutat találó Bakos Tamásról.

Kismonográfiát jegyzett Móder Rezső szobrászművészről, Tóth György és Haris László fotóművészekről, valamint Polgár Rózsa textilművészről. Mengyán András képzőművész pályájáról életútinterjú-kötetet adott ki. Az Egy kicsi együtt repülés 2014-ben, a Férfi, esőben 2015-ben, A megsemmisített labirintus pedig 2017-ben jelent meg tőle. Az Új Művészetbe írt cikkei a folyóirat honlapján olvashatóak: idén márciusban Paulovics László életművéről, januárban Bukta Norbert kiállításáról közölt szöveget.

Interjúköteteinek megjelenését úgy magyarázta három éve a Rocklitera adásában: „kevés olyan ország van, ahol ennyire megosztott a társadalom, és azon belül a művésztársadalom is. Ahol elmennek egymás mellett az emberek, a vélemények, és minden kibékíthetetlen, senki nem kíváncsi senkire.  (...) Arra gondoltam, hogy ha máshol nem, egy ilyen könyv lapjain elképzelhető egy kicsi együtt repülés. A legkülönbözőbb művészek, művészettörténészek, galériások, szervezők megjelennek egymás mellett, és a vélemények, ha máshogy nem, az én képzeletem révén párbeszédet folytatnak egymással.”

P. Szabó Ernő hatvanhat éves korában, hosszú betegség után hunyt el. Marad a sűrű csend és maradnak a képzeletben tovább élő, fontos párbeszédek.

P. Szabó Ernő - Rocklitera | 2015.02.11.

http://openairradio.hu P. Szabó Ernő művészettörténésszel beszélgetett Baksa-Soós Atti a Rocklitera szerdai adásában.