„Most elárultad a színészesküdet” – nyílt levelet írt Sztarenki Pál Rátóti Zoltánnak

„Most elárultad a színészesküdet” – nyílt levelet írt Sztarenki Pál Rátóti Zoltánnak

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói által szervezett felvonulás résztvevői a Szabadság hídon 2020. október 23-án (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felfüggesztették pénteken a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) az oktatást, az erről szóló körlevelet Rátóti Zoltán színművész, az SZFE-t működtető alapítvány kuratóriumának tagja írta alá. Ezt a döntést, illetve Rátóti Zoltán SZFE-ügyben vállalt szerepét kritizálja éles hangú nyílt levélben Sztarenki Pál színész-rendező.

A színház.online-on megjelent levélben Sztarenki Pál azt írta, hogy „Rátóti Zoltán magyar színész elrendelte az oktatás felfüggesztését az SZFE-n. Hittétek volna valaha is ezt a mondatot, ezt a hírt, volt Főiskolás társaim?!”. Sztarenki szerint ez „igencsak szánalmas, pocsék és méltatlan antré, bárhova is igyekszel, bárhová/bármibe is léptél bele. Számunkra, volt iskolatársak, a közös Alma Mater tagjai számára most árultad el a Színészesküdet, a Mestereidet, az osztálytársaidat!” fogalmazott. Arra kérte Rátótit, hogy törölje magát a Színművészeti Főiskola hallgatói köréből, a közös osztályfotóból. A teljes levél elolvasható a portálon.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói, kijelentjük, hogy a higiéniás, a tűz- és balesetvédelmi szabályok érvényesítésében az illetékes szakemberekkel felelősen együttműködünk, a fertőtlenítőtakarítás mindhárom épületben megtörtént. Nincs valódi indok a fenntartó részéről az oktatás felfüggesztésére – írta vasárnapi közös közleményében az SZFE közel négyszáz oktatója és hallgatója.

Mint írják: „Az Oktatási Hivatal ellenőrzési eljárásához szükséges összes adatot határidőre összeállítottuk, az újonnan kinevezett kancellár azonban hetek óta gátolja annak továbbítását.”

Az aláírók egyúttal leszögezték: „Mi, az Egyetem hallgatói és oktatói kijelentjük, hogy mindezek ellenére folytatjuk a munkát, amihez jogunk van: tanulni és tanítani akarunk!”