Ókovács Szilveszer: nem tudunk további elvonásról, de biztonsági kűrt kell futni

Ókovács Szilveszer: nem tudunk további elvonásról, de biztonsági kűrt kell futni

Ókovács Szilveszter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg nincs tudomásunk további költségvetési intézkedésről, de a világ folyását elnézve most biztonsági kűrt kell futni – reagált írásos megkeresésünkre az Operaház főigazgatója. Ókovács Szilvesztert azt követően kerestük meg az Operaház sajtóosztályán keresztül, hogy az intézmény hétfőn bejelentette, a kormány az ukrajnai háborús helyzettel összefüggő, átfogó gazdasági intézkedései nyomán a Magyar Állami Operaházat 600 millió forintos elvonásról értesítette.

A korábbi és a várható további megtakarítási intézkedések nyomán az Opera a 2022-es évre összességében bő 1 milliárd, a 2023-as évre egyelőre 500 millió forint nagyságrendű elvonással számol. Közölték azt is, hogy az Opera működését mindeközben a közüzemi számlák emelkedése és a valutaárfolyamok alakulása is nehezíti. Ezért a 2022/23-as évadban elmaradnak az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termébe meghirdetett felnőttelőadások. Ugyanakkor a törlés a gyermekprogramok közül többet – a KisHattyúk tava és a János vitézke című előadást, a Makrancos királylány és a KisCsipke bemutatóját, a (K)Eiffel Jancsi tematikus épülettúrát, valamint a Lázár Ervin Program Dido & Aeneas, illetve A csengő című előadását – nem érint.

Az elmaradó premierekre három éven belül sor kerül, míg a János vitéz-premier két operaházi előadása előbemutató formájában valósul meg.

Elmaradnak a Primavera Fesztivál, a TáncTrend és a Pas De Quatre előadásai is, ahogy a Sztárest zongorával sorozat két előadása is, Olga Peretyatko 2022. október 1-jére és Ferruccio Furlanetto 2023. július 9-ére meghirdetett estje.

A főigazgató az esetleges elbocsátásokat firtató kérdésünkre kifejtette, ilyesmire – pontosabban csoportos leépítésre – nem készülnek. – Az Opera intézménye a közelmúltban csaknem öt évig volt kénytelen nélkülözni legfontosabb játszóhelyét, az Andrássy úti Operaházat, ez idő alatt sújtott bennünket a Covid-járvány is. Mindezeket a kihívásokat is sikerült létszámstoppal, komolyabb elbocsátások nélkül kigazdálkodni, az Opera vezetése most is erre törekszik, csoportos leépítésre sem készül – írta válaszában Ókovács Szilveszter.

Az iránt is érdeklődtünk, hogy a megszorítások révén kell-e csökkenteni a vállalkozói megbízások számát (azon művészekét, technikai személyzetét stb., akik eddig vállalkozóként, beszámlázva dolgoztak az Operának). Ezen kérdésünkre a főigazgató nem válaszolt egyértelmű igennel vagy nemmel, rámutatott ugyanakkor, hogy bár kevesebb forrásból kevesebb előadás valósítható meg, de így is háromszáz előadásra készülnek az Operaházban és két ázsiai országban további 25 bemutató van tervben, ezért „feladat így is marad a legtöbb szabadfoglalkozású magánénekes és karmester, balettmester számára”.

Ókovács Szilveszer közölte azt is, hogy bércsökkentést nem terveznek és erre egyoldalúan nem is lenne mód, ehelyett minden munkatársának találnak feladatot.

A főigazgatótól megkérdeztük azt is, van-e a fenntartónak hosszú távú stratégiája az Operaház és intézményeinek fenntartására, s ha igen, ebben milyen előirányzott összegek szerepelnek éves szinten. Konkrét választ erre a kérdésünkre sem kaptunk. – Az Opera 138 éve létezik, senkinek nincs oka feltételezni, hogy a legnagyobb magyar kultúrintézmény a maga – még csökkentett módban is – 14 milliárd forintos állami támogatásával és 3 milliárdos saját bevételével ne lenne része a hosszútávú kulturális stratégiának – zárta sorait az intézmény főigazgatója.