Ókovács Szilveszter nem újrázhat?

Ókovács Szilveszter nem újrázhat?

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a 2023/2024-es évadról tartott sajtótájékoztatón az Operaház Eiffel mûhelyházában 2023. március 21-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bizottság meghallgatta a Magyar Állami Operaház főigazgatói székére pályázókat, és az Index információi szerint Kesselyák Gergely, Miklósa Erika és Vadász Dániel maradtak állva, őket javasolja a testület a posztra. Csák János kulturális és innovációs miniszternek május 27-ig kell döntést hoznia az ügyben, ő azonban nem köteles figyelembe venni a bizottság javaslatát, választhat a másik nyolc jelölt közül. 

A fentiek mellett Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes, Aczél András rendező, Molnár Levente operaénekes, Alpaslan Ertüngealp törökországi görög származású, évtizedek óta Magyarországon élő karmester, Győriványi Ráth György karmester, volt fő-zeneigazgató, Horváth Ádám operaénekes, zenei producer, a Magyar Állami Operaház volt miniszteri biztosa és főigazgatója, Boldoghy-Kummert Péter, az Operaház zenekari művésze nyújtott be pályázatot a posztra. 

Az Opera igazgatói posztjára tavaly óta nem találják a megfelelő személyt. Mint azt korábban megírtuk, Csák János tavaly novemberben váratlanul érvénytelennek nyilvánította az operaház vezetésének újabb öt évére augusztusban kiírt pályázatot. Akkor Ókovács mellett az épület rekonstrukcióját vezető Zoboki Gábor építész, a Müpa és a Nemzeti Táncszínház tervezője, valamint a dalszínház egykori főzeneigazgatója, Győriványi Ráth György is indult (Zoboki később visszavonta pályázatát). „Kevésnek találtam a két pályázót. Az Opera szimbolikus intézmény. Emiatt a minisztérium – pusztán technikai lebonyolítás helyett – az új kiírásban megfogalmaz egy jövőképet is. Ezt a kiírást angolul is megjelentetjük majd” – indokolta az érvénytelenítést Csák János. Ókovács megbízatása egyébiránt idén február 14-én lejárt, megbízott főigazgatóként július 31-éig maradhat az intézmény élén.

Több pályázó is élesen bírálta az Ókovács Szilveszter vezette dalszínház működését. Volt, aki a vidéki operajátszás ellehetetlenülése mellett a korrepetitorok leépítését, a társulati rendszer megszüntetését, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara helyzetét, a Magyar Táncművészeti Főiskolával való konfliktust látta égető problémának. Korábban megkerestük Ókovács Szilvesztert a fentiekkel kapcsolatban, aki akkor arról írt, nem foglalkozik a rivális pályázóktól kapott kritikákkal. „Stratégiai nyugalomban vagyok. A Magyar Állami Operaház irányítása szerencsére kitölti a napom – írta megkeresésünkre a direktor. – Négy korábbi évet is az opera igazgatóságában töltöttem, megtisztelő és összetett feladat menedzselni egy nagy operaintézményt. Amit és ahol lát ma az operalátogató, azt mind a kollégákkal együtt hoztuk létre az elmúlt években. Szerintem nagy kedvvel folytatjuk is.”

Most újra felvettük a kapcsolatot a dalszínházzal, hogy erősítsék meg az Index értesülését. Ókovács Szilveszteről a következő választ kaptuk: „Mivel a meghallgatás résztvevőit és a minisztérium munkatársait is titoktartás kötelezi, ezért a sajtóértesüléseket nem, csak Csák miniszter úr döntését tartom irányadónak. Addig is, ma este telt házas István, a király előadás, az állóhelyeket délután nyitjuk meg.”

Kerestük az ügyben a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, aki azonban nem reagált a megkeresésünkre. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.