Ötven éve nem tudjuk, mi lett volna, ha Paula hozzámegy Hufnágel Pistihez

Ötven éve nem tudjuk, mi lett volna, ha Paula hozzámegy Hufnágel Pistihez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nepp József is azon alkotók közé tartozik, akiket folyton arról kérdezgettek, kiről mintázta az alakjait. És hát tényleg, ki ne lenne kíváncsi arra, hogy az utcán is összefuthat-e Mézga Gézával, esetleg a Vili, a veréb zsémbes öreg Cipúrjával? Hiszen az 1979-es Megalkuvó macskákban konkrétan Hofi Gézát és Koós Jánost láthattuk macska-alakban. Miért ne találhatnánk meg mások mögött is az ihletadó személyt? A legendás rajzfilmes pedig készséggel fel is fedte a valóságot. A Heteknek 2009-ben például arról beszélt: „Hufnágel Pisti egy óvodai társam volt, sajnos már nem él. Egyszerűen csak bennem maradt ez az érdekes hangzású név. Volt viszont egy nagyon közeli barátom, egy osztálytársam, akit Gusztávnak hívnak, ő meg van róla győződve, hogy a Gusztáv figurát róla nevezték el. Pedig nem, nem is én találtam ki, hogy Gusztáv legyen, hanem Dargay Attila. Előtte volt ő Princ, meg Ferenc, meg mindenféle, de egyik név sem aratott osztatlan sikert.”

Nemcsak a névadó óvodai társ nem él már sajnos, két éve Nepp sincs közöttünk. Az öröksége viszont nagyon is eleven, a most hétvégén már hetedik alkalommal megszervezett Országos Rajzfilmünnep pedig rá emlékezik Nyíregyházától Békésszentandráson át Újszászig. Például az említett Mézgáékkal, akik idén ötven éve vannak velünk. Kalandjaikat azóta négy sorozatban követhettük nyomon, bár ebből valószínűleg csak hármat ismer a nagyközönség, miután a 2005-ös A Mézga család és az ámítógépből mindössze két rész készült, aztán pénzhiány miatt lefújták az egészet.

Hasonló így a története, mint a Vízipók-csodapóknak, aminek népszerűsége hatalmas hosszú évtizedek óta, de hiába, a rendszerváltás előtti három évadot nem követhette egy újabb, csak a terv született meg, illetve egy bevezető epizód. Mézgáék legalább jobban jártak a két epizóddal, amikben a családfő hangjaként visszatért Harkányi Endre, míg a többiek új szinkront kaptak Tóth Judit, Haumann Petra és Baradlay Viktor közreműködésével. Kérdés, mennyire tudták volna őket megszokni az e téren az állandóságot kedvelő nézők, akik fejében ma is Győri Ilona hangján szól Paula, és Földessy Margit civakodik Némethy Attilával, esetleg Geszti Péterrel, mikor Kriszta és Aladár veszekednek.

Nagyon csúnyák a figurák, nem lesz népszerű - ezzel utasították vissza a Vízipók-csodapók alkotóit | Magyar Hang

Igaz, bár a Rajzfilmünnep közleményében azt írja, idén ötven éve költöztek be a családok otthonába, ennek évfordulója valójában január 11-én lesz. Aznap vetítették az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai első részét, amit egyébként már 1968-ban legyártottak. Érdekes, hogy ezt az Autó-tortúra követte, ami ma már hivatalosan a széria negyedik része, és a további műsor sem a mostani hivatalos epizódsorrend szerint alakult.

De elsőre meglepő lehet az is, hogy egyszerre ismerhettük meg őket és XXX. századi leszármazottjukat, a már csak újmagyarul értő MZ/X-et. Bár ezeket már Mézga Aladárék újabb kalandjainak tudjuk be, valójában így indult a Pannónia Filmstúdióban készült rajzfilmsorozat, amelyet Nepp a „rímhányó” Romhányi Józseffel közösen jegyzett, de velük volt még Czipauer János, Jankovics Marcell, Rofusz Ferenc, Gémes József vagy épp Kunz Román is. Aztán érkezett 1972-ben a Mézga Aladár különös kalandjai, hat évre rá pedig a Vakáción a Mézga család.

Mézga-maratont tartanak az ország számos pontján, Seregélyesen éppúgy, mint Szombathelyen, Szentendrén, Budapesten, Ruzsán vagy Bordányban. De lesz épp Dr. Bubó-maraton is például Lövőn és másutt, ahogy előkerülnek olyan Nepp-sorozatok is, mint a Gusztáv, vagy a nagyjátékfilmek, a szatirikus Hófehér és a Macskafogó.

A magyar animáció és az eltérő időszámítás | Magyar Hang

A Rajzfilmünnep egyike a legszélesebb körű fesztiváljainknak, nem korlátozódva csak a pesti mozikra vagy épp nagyvárosokra. Több mint száztíz helyszínen, kilencven településen várnak a programok kicsiket és nagyokat, nemcsak filmszínházak, de művelődési és közösségi házak, könyvtárak és iskolák is. A rendezvénysorozatot egyébként még 2011-ben indította el a KEDD Animációs Stúdió, egynapos programból hétvégivé válva, tavaly már 25 ezer érdeklődőt vonzva. Az idei eseményen látható lesz továbbá az Anilogue, a BuSho, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), a Primanima és a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilmfesztivál válogatása. Vetítik a MOME, a METU és az EKE (volt) hallgatóinak filmjeit is. Nézhetőek lesznek olyan sikerprodukciók, mint a Ruben Brandt, a gyűjtő vagy a Mirai – Lány a jövőből, illetve a kicsik által közkedvelt mesék, a Bogyó és Babóca, a Vízipók-csodapók vagy a Lengemesék.