„Pária vagyok” – Véget érhet Woody Allen karrierje?

„Pária vagyok” – Véget érhet Woody Allen karrierje?

Woody Allen a Rómának szeretettel című filmben (Fotó: IMDb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ami Woodyval történik, az bosszantó és igazságtalan” – vette védelmébe férjét, Woody Allent Soon-Yi Previn a Vulture magazinban szeptember 16-án megjelent interjújában. Megszólalása kuriózum, hiszen a rendező – nevelt lányából lett – felesége legutóbb huszonhat évvel ezelőtt nyilatkozott az Allenhez fűződő viszonyáról.

Bár az interjú meglepetés, az időzítés nem véletlen. Az elmúlt hetek eseményei alapján úgy tűnik, Woody Allen karrierjét már csak csoda vagy egy váratlan közbeavatkozás mentheti meg. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy sem idén, sem jövőre nem kerül a mozikba új filmje – ami a 82 esztendős rendezővel utoljára 43 éve esett meg. A kényszerű (el)hallgatás pikantériája, hogy a 2018-ra tervezett Rainy day in New York (Esős nap New Yorkban) című filmje már régen elkészült, az Amazon stúdió döntése értelmében azonban „bizonytalan időre” dobozban marad.

A rendezőt egy 1992-es zaklatási vád temetheti végleg maga alá. Bár az ügy az elmúlt negyedszázadban többször felszínre került, és már a bíróságot is megjárta, Allen pályafutására eddig nem volt hatással. A Harvey Weinstein-botrány, és az annak nyomán elindult Me too mozgalom azonban mindent megváltoztatott.

„Miért ne akarnám, hogy megbukjon?” – tette fel a kérdést Allen nevelt lánya, Dylan Farrow a CBS csatorna reggeli műsorában még januárban. A most 33 éves nő a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy a nevelőapja hétéves korában szexuálisan zaklatta őt.

Mihez kezd a harctéri sokk után a #MeToo? - Magyar Hang

Megvádolt áldozatok, kínos magyarázatok és a saját farkába harapó érvelés. Alig egy év után kifulladni látszik a zaklatások ellen küzdő mozgalom.

Amíg Dylan Farrow és nevelőanyja, Woody Allen egykori élettársa, Mia Farrow vádjai évtizedeken át hatástalanok voltak, idén januárban fordult a kocka. A Golden Globe-gálát követően a filmsztárok egymás után jelentették be, mennyire megbánták, hogy valaha is Allennel dolgoztak, több színész pedig a Me too mozgalom megsegítésére ajánlotta fel a rendező filmjéért kapott honoráriumát. És az azóta eltelt nyolc hónap alatt csak tovább romlott Allen megítélése.

Az elhallgattatás kapcsán persze felmerül a kérdés, hogy ha a rendező valóban bűnös, miért nem ítélték el korábban, ha pedig ártatlan, miért akarnak véget vetni a karrierjének? A zaklatási ügy azonban kellően bonyolult ahhoz, hogy ne adhassunk egyértelmű választ. A történet gyökerei a hetvenes évek végéig nyúlnak vissza, akkor szeretett egymásba Woody Allen és Mia Farrow. Tizenkét éven át éltek együtt, kapcsolatuk azonban botrányos véget ért, amikor kiderült, a rendező viszonyt folytat nevelt lányával, a Dél-Koreából hétéves korában adoptált Soon-Yi Previnnel (a lányt Mia Farrow korábbi férjével, André Previn zongoraművésszel fogadta örökbe).

A hús és a sérelem piaca - Magyar Hang

Ha emberi nőstény vagy hím párosodni kíván, szexuális javaival kétféle tőzsdén kereskedhet. Egyik a hús-, másik a metoo-piac.

Farrow azonnal szakított Allennel, ügyvédet fogadott, és jogi úton vett volna elégtételt a megaláztatásokért, azt azonban megengedte volt élettársának, hogy együtt legyen a gyerekeikkel. A színésznő és lánya állítása szerint egy ilyen együttlét során a rendező a padlásra csalta Dylant, és ott molesztálni kezdte. Allen visszautasította a vádakat, és az orvosi szakvélemények őt igazolták. Egy gyermekek elleni szexuális zaklatási ügyekre szakosodott klinika független vizsgálata megállapította, hogy Dylan Farrow-t nem érte szexuális erőszak. A szakvélemény szerint a kislány vallomása ellentmondásokat tartalmaz, így a vádak forrása inkább az érzelmi zavaraiban keresendő, és a szakértők azt sem zárták ki, hogy az anyja tanította be neki a történetet.

A bíróság 1993 májusában ugyanakkor a pár mindkét tagját elmarasztalta, amiért a családtagokat megosztva igyekeztek viszályt szítani. „Valószínűleg sosem tudjuk meg, mi történt azon a napon” – hangsúlyozta az ügyben eljáró bíró. Hozzátette azonban, hogy a tanúvallomások alapján valóban úgy tűnik, Allen nem a megfelelő módon közeledett nevelt lányához, és ezért intézkedni kell Dylan védelméről. New York állam gyermekjóléti hatósága valamivel később, 1993 októberében zárta le tizennégy hónapig tartó nyomozását azzal a megállapítással, hogy nincs kellő bizonyíték a szexuális zaklatásra. Az ügy akkor látszólag véget ért: Allen 1997-ben feleségül vette Soon-Yi Prevint, és két gyermeket fogadtak örökbe.

Politikai leszámolás zajlik Hollywoodban - Magyar Hang

A jelek szerint Hollywood kényelmetlenül érzi magát, ha túl sokáig kell a valódi problémákkal foglalkoznia.

„Mia [Farrow] kihasználja a Me too mozgalom eredményeit, és áldozatként mutogatja Dylant” – mondta a Vulture-interjúban Soon-Yi Previn. A nő felidézte, sosem tekintett (nevelő)apjaként Allenre, aki eleinte semmilyen érdeklődést nem mutatott iránta. A vádak azért is különösen abszurdak, mert épp Mia Farrow volt az, aki lelkileg és fizikailag is bántalmazta a gyermekeit – hangsúlyozta Soon-Yi Previn.

A több évtizedes vádaskodás vélhetően továbbra sem zárul le, még akkor sem, ha Woody Allen karrierje időközben valóban véget ér. „Pária vagyok – szólt hozzá a vitához a rendező a Vulture interjújában. – Az emberek azt hiszik, hogy előbb megerőszakoltam, majd feleségül vettem a kiskorú és szellemileg visszamaradott lányomat” – foglalta össze a potenciális vádakat Allen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.