Raffay Ernő szerint a közmédia letiltott egy Trianon-filmet

Raffay Ernő szerint a közmédia letiltott egy Trianon-filmet

Raffay Ernő (Fotó: Wikipedia/Elekes Andor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet küldött az MTVA-vezérigazgató Papp Dánielnek Raffay Ernő, számon kérve őt egy Trianon-film letiltásáért. A jobboldali történész lépéséről az Erdély.ma számolt be, hivatkozva a Jelenczki István rendezővel közölt, egy héttel korábbi interjúra. Jelenczki szerint a filmjét a magyar kulturális mecenatúra anyagilag egyáltalán nem támogatta, később pedig a magánadományokból készült alkotás bemutatását letiltotta a közmédia.

Raffay a Pappnak szóló levelében kifejtette, a Nem, nem, soha I-IV. – Isten az igaz ügyet nem hagyja el című film hatmillió forintból készült, fél évtized munkája volt benne. A történész kíváncsi volt rá, ki döntött a tiltásról, úgy fogalmazva: „A pesti verebek azt csiripelik, hogy talán egy olyan ember volt ez, akinek különleges gyűlölet van a fejében a szentkoronás magyar címerrel szemben, még az 1990-es évek elejétől kezdve. Legyen szíves, írja meg nekem ezen személy nevét, hadd hozzam nyilvánosságra.”

Jelenczki szavaiból pedig az derült ki, arra hivatkozva utasították vissza, hogy „a jelenlegi túlhiszterizált közegben” ez nem lenne szerencsés. A rendező viszont úgy látja, ezzel arról döntöttek, hogy „a Kárpát-Haza társadalma ne tudja meg Trianon gyalázatának igaz történetét.”

A szóban forgó Trianon-filmmel szemben tavaly bemutattak egy animációs filmet a pozsonyi csatáról, amiért számos kritikát kapott a közmédia. A filmet kritizálta a Magyarságkutató Intézet két munkatársa is, úgy vélve, hogy a film történelmi hitelessége bizonytalan, mindez pedig aligha fér bele az alkotói szabadságba. A kritikus írás után a munkatársaknak nem volt maradásuk a Magyarságkutatónál, hamarosan el is tűnt a nevük az intézmény honlapjáról.

Raffay Ernő a Magyarságkutató tudományos tanácsadójaként is tevékenykedik. A történészt tavaly augusztus 20-a előtt a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatával tüntették ki.