„Sokat tettek azért, hogy kicsit másképp tekintsünk Budapestre”

„Sokat tettek azért, hogy kicsit másképp tekintsünk Budapestre”

A Hosszúlépés alapítói, Merker Dávid és Koniorczyk Borbála

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szilágyi Lenke fotóművész, Kieselbach Tamás műkereskedő, illetve a Hosszúlépés alapítói, Koniorczyk Borbála és Merker Dávid kapták a tíz év után átadott Pro Cultura Urbis díjakat. Hosszú kihagyás volt ez, ráadásul nem is kifejezetten hosszú, tizenkét éves működés után. Az elismerést még 2000-ben alapították, a kétmilliós pénzdíj mellett pedig egy bronz kisplasztika is jár, mely Budapest stilizált kulcsát ábrázolja. A női alakot Ligeti Erika szobrásművész formálta meg. A visszatérés annál is inkább alkalomhoz illő volt Budapest egyesítésének 150. évfordulója idején.

A díjat átadó alapítványt 2000 óta a Fővárosi Közalapítvány működteti, a kuratóriumban Nyáry Krisztián író-irodalomtörténész, Schiffer János volt országgyűlési képviselő, volt főpolgármester-helyettes, Libor Anita, Budapest 150-ért felelős önkormányzati tanácsadó, Csejdy András szerkesztő, kiadó és Tóth Árpád, a budapesti Neon Galéria alapítója foglalnak helyet. A díjat működése bő tíz évében olyanok kapták meg, mint Göncz Árpád, Hofi Géza, Jancsó Miklós, Török Ferenc, Sztevanovity Zorán vagy épp Sebő Ferenc.

Az idei elismeréseket pénteken adták át a Puskin Moziban, a Momentán Társulat improvizatív előadása előtt. Szilágyi Lenke fotóművészt átütő erejű, négy évtizedes múltra visszatekintő képeiért ismerték el. Szilágyi fotóin felbukkannak fontos íróink és költőink, de színházi és filmes produkciók születésénél is ott szokott lenni. Legutóbbi lapszámunkban épp az ő fotóját láthatták Darvasi Lászlóval készült interjúnknál. Kieselbach Tamást egyszerre díjazták a képzőművészeti életben való három évtizedes tevékenységéért, múzeumi rangú kiállítások szervezéséért, valamit művészeti, város- és kultúrtörténeti könyvek kiadásáért. A Hosszúlépés. Járunk? városi sétaszervező cég alapítóit pedig a főváros építészeti és kulturális örökségét, hétköznapi történetét bemutató munkásságukért, lokálpatrióta elkötelezettségükért ismerték el.

„Három nagyon különböző díjazott, mégis mindhárman sokat tettek azért, hogy kicsit másként tekintsünk Budapestre, és olyasmit is észrevegyünk, amit korábban talán nem” – írta a díjazottakról Facebook-oldalán Nyáry Krisztián.

A Hosszúlépés szervezőinek kötete nemrég jelent meg Hosszúlépés a körúton túl címmel, ennek online könyvbemutatója a 21. Század Kiadó Facebook-oldalán megtekinthető. A kötetben olvashatunk a 120 éve született Nobel-díjas Wigner Jenőről is, a róla szóló részlet fellelhető a Válasz Online oldalán. Merker Dávid pedig épp nemrég ajánlotta Könyvespolc rovatunkban aktuális olvasmányait. 

A közalapítvány jelenleg igyekszik bevonni a független művészeti színteret is a Budapest 150 emlékévbe. Ennek jegyében támogatnak művészeti és kulturális programokat, illetve független színházakat is.