Vidnyánszky Attila: Végig azt hittem, tudunk együtt dolgozni

Vidnyánszky Attila: Végig azt hittem, tudunk együtt dolgozni

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a debreceni Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közös sajtótájékoztatóján a debreceni Kölcsey Központban 2020. június 22-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói a budapesti intézmény Vas utcai épülete előtt demonstráltak azért, mert a kormány döntése szerint szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább, addig Vidnyánszky Attila, a kuratórium nemrég kinevezett elnöke az M5 Híradónak nyilatkozott. A Nemzeti Színház MTI által is idézett igazgatója az SZFE vezetőségének és a szenátusnak a hétfői lemondásával kapcsolatban arról beszélt: „Végig azt hittem, hogy tudunk együtt dolgozni.”

A Magyar Teátrumi Társaság vezetője, Vidnyánszky Attila azt mondta az M5-nek, hogy amint megkapják a hivatalos dokumentumokat, a testület dönt az új vezetőség felállításáról. „Én attól félek, hogy ezt a döntést ők már jóval korábban meghozták” – mondta Vidnyánszky, aki egyben a Kaposvári Egyetemet is magába olvasztott Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán folyó művészeti képzés magas színvonalú biztosításáért felelős rektori megbízottjaként is tevékenykedik. A debreceni Csokonai Színház egykori vezetője úgy vélte, hogy szerinte ehhez főként az intézmény szervezeti és működési szabályzatával (szmsz) kapcsolatos viták vezettek.

– Az egyetem által összeállított szmsz az a változatlanságról szól, a bebetonozásáról annak, ami van. Mi egy olyan szmsz-t raktunk össze és jeleztük, hogy ez fog működni, e mentén fogunk létezni 1-jétől, amely biztosította volna azt és biztosítja, hogy elinduljanak azok a változások, amelyeket szükségesnek tartunk. Ilyen változások például egy új campus létrehozása, valamint az, hogy nemzetközivé váljon az oktatás a színművészeti egyetemen – közölte a POSZT szakmai tanácsadó testületének tagjaként is tevékenykedő Vidnyánszky.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az egyetem vezetői arról beszéltek hétfőn, hogy a párbeszédnélküliség miatt kényszerültek a lemondásra. A a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó művészeti vezetőjeként is tevékenykedő Vidnyánszky Attila azonban hétfő este emlékeztetett arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium augusztus 27-re összehívott egy találkozót, amelyen az egyetem részéről nem jelent meg egyetlen képviselő sem. „Egy nagyon jó alkalom lett volna ahhoz, hogy találkozzunk, megbeszéljük, végiggondoljuk azt, hogy melyek a következő napok, hetek, hónapok teendői. Nem jöttek el. Sem az egyetem vezetése nem jelent meg, sem a diákönkormányzat vezetése” – jelentette ki a főrendezői posztját a kárpátaljai beregszászi színházban toűbbra is megtartó Vidnyánszky.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója hozzátette: a következő napokban döntenek az új vezetőségről, hogy az egyetem a továbbiakban is biztonságosan tudjon működni.