Litkai Gergely: Orbán Viktor nagyon tehetséges államférfi, tréfált a humorista – Kultúrtáj podcast

Litkai Gergely: Orbán Viktor nagyon tehetséges államférfi, tréfált a humorista – Kultúrtáj podcast

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Gyors leépüléshez vezet, ha az állam nem támogatja a kultúrát – mondta a Kultúrtáj podcast műsorában Litkai Gergely humorista, forgatókönyvíró, a Dumaszínház alapítója. – Ahhoz, hogy jól működjön az ország, sikeresen kell alkalmazkodnunk új helyzetekhez, nyitottabbnak, befogadóbbnak kell lennünk, amit a kultúra és az oktatás segítségével tanulhatunk meg, de ha nem marad semmi, ahonnan elsajátíthatnánk ezeket a magatartásformákat, akkor ezért később nagy árat fizetünk majd.

A kultúrfinanszírozás kapcsán a humorista úgy fogalmazott: a NER-es cégek, ha odaszólnak fentről, akkor támogatják a kultúrát. – De nem saját elköteleződésből, hiszen nekik már évekre előre luxusjacht- és magánrepülő vásárlási terveik vannak. Az adriai hajókázásnak pedig viszonylag kicsi a társadalmi haszna. Nem tesz jót az sem, hogy aki jachtozik vagy magánrepülőzik, az nem jár színházba, nem megy el az operába, és a komfortzónáján kívül nem szembesül azzal, hogy másként, más értékek mentén is élhetné az életét.

– Egy kellemes földrajzi fekvésű országban sikerült egy kellemetlen rendszert kiépíteni – mondta Litkai Gergely a közhangulatra reagálva, a Kádár-rendszerrel való párhuzamot azonban nem tartotta hitelesnek. – Legkevésbé sincs bennem nosztalgia, de annak a rendszernek volt egy célja: a szocializmust építettük. Nem tudtuk, mi az a szocializmus, de abba az irányba próbáltuk rakosgatni a téglákat. Jelenleg nem látni semmilyen tervet, a hatalom egyetlen célja, hogy fenntartsa önmagát. Nagyon költséges és céltalan ez így.

– Rendszerszintű problémákkal szembesülünk minden területen. Van például Mathias Corvinus Collegiumunk és Nemzeti Közszolgálati Egyetemünk, de ha az elitképzést lefordítjuk a gyakorlatra, akkor egy nagyon sok pénzből fenntartott urambátyám rendszert kapunk. Olyan ez, mintha Lamborghinivel szántanánk – fogalmazott Litkai Gergely.

– Ami Magyarországon zajlik, az egyedül a humoristáknak humoristák jó: az a hihetetlen álszentség és önellentmondás, amivel az országot vezetik, hatalmas lehetőséget rejt számunkra. Mindenki azt gondolja, hogy milyen professzionálisan működik a NER, de ez illúzió: szörnyen béna az egész, csak eladják úgy, mintha valóban profik lennének. Az emberek pedig már lusták belegondolni, hogy mi történik valójában – mondta.

A humoristák politikai szerepvállalása kapcsán Litkai hangsúlyozta: nem az oldalak számítanak, a humornak elsősorban viccesnek kell lennie. – Egy vállaltan kormánypárti humoristának könnyű dolga lenne. Elég csak körbenéznünk az ellenzéki térfélen, hogy világossá váljon, meg sem kell erőltetnie magát, ha viccet akar csinálni belőlük. Ehelyett a miniszterelnököt parodizálják, úgy, mintha viccelnének, de valójában az ő szövegét adják elő egy az egyben: „Orbán Viktor nagyon tehetséges államférfi”, tréfált a humorista. Ez nem működik. Lehet vállaltan kormánypárti egy humorista, csak legyen vicces.

• Miért jó, hogy nem kap egy fillér állami támogatást sem a Dumaszínház?
• Hol van a megerősödött magyar középosztály, és ha létezik, miért nem jár színházba?
• Mit kezdhetnek a humoristák a háború tragédiájával?
• Miért csodálkoznak az oroszok, hogy a magyar kormány ennyire szereti őket?
• Miért akarja elvenni a kedvünket a lázongástól a MÁV és a Magyar Posta?
• Hogyan lettünk Európa legkorruptabb országa, és miért szégyellje ezért magát Soros György?

Ezekre a kérdésre is választ kapnak a Magyar Hang új podcastja, a Kultúrtáj harmadik adásában.

A műsor második blokkjában, az Utóhangban pedig Lukács Csabával, a Magyar Hang lapigazgatójával beszélgetett Ficsor Benedek és Wekerle Szabolcs. Kollégánk most érkezett haza Görögországból, az Európa kulturális fővárosa program ottani megnyitójáról.

Ha szívesen követnék adásainkat, kérjük, fizessenek elő a Magyar Hangra, hiszen lapunk kizárólag az olvasóknak és a támogatóknak köszönhetően működik. Aki idő- vagy helyhiány miatt nem a nyomtatott változatot választaná, előfizethet a Magyar Hang Pluszra, és olvashat minket online is. Fizessenek elő, támogassák a Magyar Hangot, kövessenek bennünket a Facebookon és iratkozzanak fel a YouTube-csatornánkraIratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: YouTubeSpotifyGoogle Podcasts.