Döntött a Médiahatóság: nem lesz eljárás a Barátok közt homoszexuális csókja miatt

Döntött a Médiahatóság: nem lesz eljárás a Barátok közt homoszexuális csókja miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem indít eljárást az RTL Klub ellen a Médiahatóság a Barátok közt júliusi leszbikus csókja miatt – tájékoztatta a testület kommunikációs igazgatósága az MTI-t. Méghozzá azért nem az indoklás szerint, mert az nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját. Júliusban számoltak be róla a lapok, hogy a napi szappanoperában épp a melegellenes törvény elfogadása után láthattunk egy homoszexuális csókjelenetet. Igaz, ezt már hónapokkal korábban rögzítették a nyáron véget érő sorozatban. A jelenetet tizenkettes korhatár-besorolással vetítették.

Azt is bejelentették: a törvénymódosítás miatt aktualizálták a korhatár-besorolásban irányadó ajánlását is. Ebben kifejtik, milyen szempontok alapján kell 18-as karikával vetíteni azokat a műsorokat, amiknek „meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.” A napokon belül a Médiatanács honlapján is olvasható dokumentum a médiaszolgáltatóknak nyújt támpontot abban, hogy egyes műsoraikat mely korhatári kategóriában, mely idősávban tegyék közzé.

Mint lapunk augusztus végén beszámolt róla: valamivel több mint két hónap alatt 69 bejelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések vélelmezett megsértése miatt. A pedofiltörvényként ismertté vált, homofób elemeket is tartalmazó jogszabályváltozás hatása egyértelmű: tavaly ugyanebben az időszakban tíz alkalommal tettek bejelentést.

 

Mások kaptak bírságot

Ugyan a Barátok Közt nem kapott büntetést, de a Rádió1 igen: 2,75 millió forintra bírságolta őket a testület a túl enyhe korhatár-besorolásért, valamint 75 ezerre vezető tisztségviselőjüket egy májusi Balázsék-adás miatt. A műsor egyik vezetője tárgyiasítva beszélt női testrészekről, mindezt tizenkettes korhatár-besorolással, így a Médiatanács szerint a 12-16 éves korosztály tagjaiban feszültséget, szorongást, bizonytalanságot és zavart kelthetett.

Két bejelentés is érkezett a nemzeti konzultáció kitöltésére felhívó reklám miatt, a Médiatanács szerint viszont jogsértés nem merült fel. Viszont az RTL+, az RTLII, a Cool TV és a Film+ szolgáltatóját ötezer euróra bírságolta a luxembourgi médiahatóság huszonnégy film helytelen korhatár-besorolása miatt. Többek közt a Penge, a John Wick és a Végképp eltörölni című filmeket sugározták helytelen besorolással.

(MTI / Magyar Hang)