Leállt a hírekkel az orosz állami hírügynökség angol nyelvű szolgálata

Leállt a hírekkel az orosz állami hírügynökség angol nyelvű szolgálata

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton 15 óra 1 perc óta nem ad ki új hírt az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség angol szolgálata. A jelenség, azaz az immár lassan két és fél órás csend azért meglepő, mert Jegvenyij Prigozsin és az általa vezetett magán katonai vállalat „lázadása” óta a hírügynökség folyamatosan adta ki a híreket, közelményeket és a maga módján követte az eseményeket. Napközben volt ugyan egy hiátus 12:45 és 14:26 között, de a kérdéses időpontig óránként úgy 5-6 hírt adtak ki átlagban. Azóta pedig semmit.

Hogy pontosan mi történhetett, nem igazán lehet még csak megtippelni se. Mindenesetre nincsenek Kreml-közeli hírek.

FRISS: Magyar idő szerint 18 óra 38 perckor folytatta a hírfolyamát a TASZSZ, azóta 3 háborús cikket tettek ki.

Ahogy arról folyamatában beszámolunk: nagyon úgy néz ki, a korábban Putyin szoros szövetségesének számító Jevgenyij Prigozsin, és az általa irányított, jelenleg úgy 25 ezer emberrel operáló magán katonai vállalat, a Wagner-csoport az orosz katonai vezetés ellen fordult. A magánhadsereg egységei Ukrajnából visszafordulva Oroszország területére léptek, és egy puccs-szerű akcióban Moszkváig akarnak nyomulni. Putyin – Prigozsin megnevezése nélkül – szombat reggeli beszédében elítélte a Wagner akcióit, egyúttal felelősségre vonást helyezett kilátásba.

A Wagner-egységek előbb az ukrán határ menti Rosztovban, majd később a hírek szerint a Moszkvától 500 kilométerre fekvő Voronyezsben is katonai és közigazgatási épületeket vettek irányítás alá. Beszámolók szerint ezen akciók során nem ütköztek ellenállásba, nem alakult ki harci cselekmény. Prigozsin is azt állítja, egyetlen lövés nélkül átvették az irányítást Rosztovban.

A reggeli eseményekről készített összefoglalónkat, benne Putyin beszédével, itt tudják elolvasni. Prigozsin válaszreakciójáról ebben a cikkünkben írtunk, arról, hogy hol tartózkodhat most Putyin ide kattintva, míg arról itt olvashat, hogy állítólag Voronyezsben rálőttek a Wagner egységeire!