Fehér köpenyes népámítók – Boldogkői Zsolt virológus-genetikus a járvány vámszedőiről

Fehér köpenyes népámítók – Boldogkői Zsolt virológus-genetikus a járvány vámszedőiről

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az átlagember hajlamos abban hinni, ami egyszerűen érthető, ezotériával fűszerezett, és amit úgy érez, hogy számára hasznos, vagy lelkileg megnyugtató. Ha orvos vagy gyógyszerész áll egy áhított hír mögött, úgy annak hitelessége kételyek nélkülivé válik. Akkor van probléma, ha szakmai álcában hamis igehirdetés folyik.

Nyakunkon az utóbbi száz év legsúlyosabb járványa, amely nem csupán emberi életeket veszélyeztet, hanem munkahelyeket és magát a világgazdaságot is. Nem könnyű elfogadni, hogy egyelőre tehetetlenek vagyunk a SARS-CoV-2 koronavírussal szemben. A távolságtartás különböző eszközeivel ugyan képesek vagyunk csökkenteni a vírus terjedési ütemét, de igazoltan működő gyógyszerünk és vakcinánk egyelőre még nincs ellene. Az emberi psziché sajátja, hogy problémák esetén hajlamosak vagyunk becsukni a szemünket, és azt gondolni, ezzel el is múlnak azok. Egy másik léleknyugató módszer a különféle tényeket nélkülöző, logikátlan érvek magunkévá tételén alapul. Az önámítás akkor hatékony, ha sokan teszik ugyanezt, és ha hiteles vagy annak tűnő személyek is osztják az adott nézetet.

És itt jönnek a képbe a gyógyítás hivatott képviselői. Az orvosok és a gyógyszerészek nagy többsége az autentikus orvoslás elkötelezett híve, de sajnos vannak, akiket az oktatási rendszer sikertelenül próbált a tudományos alapú és a tényszerű gondolkodásra nevelni, ezért könnyűszerrel áltudományos eszmék fogságába kerültek. Mások, talán korábban értették, miről szól a tényalapú orvoslás, de pénzügyi érdekeltségeik eltorzították elméjüket, s az igazoltan hatástalan vagy igazolatlan hatású terápiák hívei lettek. Homeopátia, akupunktúra, vitamin- és táplálékkiegészítő-biznisz, valamint oltásellenesség – ezek a fő irányzatok, melyek leggyakrabban csapdába ejtik az orvosi józanságot. A koronavírus kapcsán életre kelt vírusellenesség hasonló szellemi gyökerekből táplálkozik, ezért nem okoz nagy nehézséget a fenti területekről való átjárás, de új szereplők vagy régi motorosok új mezben is megjelentek a színen.

Nem tudom, mi hajtja ezeket az embereket, de igen nagy károkat okoznak, főként, ha a járvány további hullámokat fog generálni. Sajnos a pandémiák logikája és a jelen tendenciák egyértelműen arra mutatnak, hogy még korántsem szabadultunk meg a vírustól. Valamilyen ok miatt az átlagemberek nem hajlandók az orvosok és egyéb szakemberek józan szavára hallgatni, annál inkább az eszement butaságokra, főleg, ha azok orvosoktól származnak. A Covid-19 kapcsán nem veszik észre, hogy félelmeiket a valóságra vetítik ki, gondolataiknak pedig valóságátalakító szerepet tulajdonítanak, ez a vágyálomszerű gondolkodás (wishful thinking). Sajnos attól, hogy nagyon szeretnénk valamit, a tények még nem fognak a szerint alakulni.

A valóság mezejéről letévedt orvosok ebben az ábrándalapú gondolkodásban erősítik meg a laikusokat. A vírustagadás legtöbb esetben nem szó szerint értendő, azaz igen kevés orvos hiszi, hogy ezek nem léteznek. Rendszerint arról van szó, hogy relativizálják a SARS-CoV-2 hatását, azt állítván, hogy semmi különös jelenségről nincs szó, hiszen nincs is járvány, az influenzavírus is megöl ennyi embert, különben is a vírus általi halál csupán egy kis csepp a világ éves mortalitási rátájában.

Ezek hibás gondolatok, mert e vírus magasabb halálozási arányt produkál az influenzánál. Másrészt, akármennyi is az egyéb okú halál, az orvoslás megpróbál tenni ellene, mint ahogyan a vírus ellen is teszi. Egy másik látszólag logikus érv, hogy az autókat is be kellene tiltani, mivel magas a baleseti elhalálozások száma. A közlekedési szabályok, a Büntető törvénykönyv, a rendőri jelenlét, az autók biztonsági felszerelései mind e kockázatot hivatottak csökkenteni. Ugyanez igaz a vírusellenes távolságtartási szabályokkal, vagy csak az egyszerű maszkviseléssel. Orvosi részről a maszkviselés, illetve a még nem létező védőoltások és gyógyszerek ellen agitálni szerintem jogi lépéseket kellene, hogy maga után vonjon. Az orvosok által terjesztett háttérhatalmi összeesküvésekről szóló bugyuta elméletek pedig komoly etikai problémákat vetnek fel, mert kikezdik a bizalmat a megvádolt ágazatokkal, valamint rombolják a tudomány, az orvoslás, az orvosok és a kutatók hitelét.

„A fejlett világ nem tud mit kezdeni az áltudományon alapuló gyógyítással" | Magyar Hang

Itt jegyzem meg, hogy szintén igen kedvezőtlennek tartom azt a jelenséget, hogy egyes politikai szakértők, akik egyébként kiválóan végzik egyéb munkájukat, szintén a vírushelyzet, sőt a virológiai szaktudás relativizálása mellett tették le a voksukat. A különféle stúdiókba meghívott alternatív „szakértőket” megszólaltató műsorvezetők pedig nem értik, hogy a tudomány alapvetően különbözik szakmájuktól, a politikától, ahol a szólásszabadság jegyében, az abszurd gondolatoknak is helye van. A járványt illetően az ostobaságok viszont igen károsak lehetnek, mert sokan készpénznek veszik azokat. Ha már ilyen interjúkat készítenek, kellene egy szakértőt is szerepeltetni a vitában.

Magyarországon a legismertebb alternatív valósághívő orvosok Tamasi József és a vitaminbizniszéről is ismert Lenkei Gábor. Nagy nézettségű videót készített még a témában Pócs Alfréd, és sokan mondanak köszönetet „igaz szavaiért” az üstökösként köztudatba robbant Letoha Tamásnak, aki közönségszavazatok révén 2014-ben az Év Példaképe lett, egyébként pedig táplálék-kiegészítőket árul, és magáról elképesztő szerénységgel nyilatkozik: „…gyógyíthatatlan betegségekre keresi az ellenszert, kutatóorvosként a világ legnagyobb gyógyszercégei számára végez génterápiás vizsgálatokat. Saját fejlesztési eredménye egy olyan természetes hatóanyag, mely segít megelőzni az Alzheimer-kórt. Mindig is volt benne küldetéstudat, hogy valami olyat alkosson, ami az emberiség javát szolgálja. Közgazdásznak tanult, később mégis váltott, és elvégezte az orvosi egyetemet Szegeden. Legfőbb célja, hogy jelenleg gyógyíthatatlan betegségekre fejlesszen ki ellenszert. Kutatásai révén olyan hatóanyagot talált, ami képes az Alzheimer-kór kialakulását megakadályozni.”.

Ne hagyjuk ki Gődény György szakgyógyszerészt, akinek videói milliós nézettséget produkálnak. Ezen személyek – véleményem szerint igen káros hatású – nézeteiről egy más fórumon fejtem majd ki a véleményemet, ebben az írásban csupán Tamasi doktor legújabb videóját elemzem. Az apropót egy idén augusztus 21-én megrendezésre kerülő, Tamasi által szervezett nemzetközi konferencia szolgálja, amelynek címe „COVID 19 járvány integratív megközelítése”. Az integratív szó az alternatív orvoslás újabb kísérlete, hogy az autentikus orvoslás mögé bújjon a modern tudomány szemei elől. A kifejezés azért is hazug, mert a résztvevők lényegében a tudományos gondolkodás ellenfelei. Tamasi, Gődény és Pócs mellett egy régi-új szereplő is előadást tart e konferencián. Boros László, az igen vitatott deutériumcsökkentett víz rákellenes hatásának legfőbb teoretikusa, aki nem mellesleg a modern orvostudományt rendre „genomikai baromkodás”-ként említi, a gyógyszeripart pedig folyamatosan temeti.

Nézzük Tamasi doktor új videóját:

https://www.youtube.com/watch?v=Vqma9pWBfBE&feature=youtu.be

Ebben a videóban Tamasi az elvei igazáért küzdő, lelkileg megkínzott, de meg nem tört hős hanghordozásával próbálja a hitelesség látszatát kelteni. Többen feljelentették a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságánál azért, mert szereplései során orvoshoz nem méltó módon nyilatkozik, de a bizottság felmentette. Hasonlóan, a vitaminkirály trükkjéhez, ő is nagyon cselesen kijelenti, hogy senkit nem biztat a jogszabályok be nem tartására, de aztán így folytatja „de emeljenek szót a hevenyészett, tisztességtelen jogalkotás ellen és ne hagyják, hogy az emberi jogaikat sárba tiporják a megalapozatlan vírushitre alapítva”. Szóval, szerinte a jogszabályok hülyék és tisztességtelenek, a járvány pedig megalapozatlan vírushiten alapul. Szerinte ez az egész hisztéria egy „világméretű bűncselekmény” része. „Vannak hamis adatok, vannak a tudományra való megalapozatlan hivatkozások, vannak elhallgatott tények, vannak információhiányok és semmi szándék ezek pótlására” – állítja Tamasi anélkül, hogy konkrétumokat említene.

Az embereket kategorizálja tudati állapotuk alapján: az 1-es típus (aki lényegében minden ökörséget elhisz) a legkedvezőbb állapot Tamasi szerint legalábbis, a 2-es típusúak még menthetők, a 3-as típusúakat (a vírushisztinek bedőlők) pedig nem biztatja a videójának további nézésére. Tamasi a maszk hordása ellen agitál, mivel szerinte csak politikai vírus létezik, az ellen meg ugye nem véd a maszk. A karantén és a komolyabb távolságtartás elleni fellépés pszichológiailag még érthető is lehetne, hiszen igen sokakat negatívan érint, no de az egyszerű maszkhasználat ellen ágálni totálisan illogikusnak hangzik, hiszen a legtöbb esetben alig jár némi kényelmetlenséggel.

Tamasi tagadja, hogy jönne a járvány második hulláma (naná, hiszen az elsőt sem hitte), s arra buzdít, győzzünk meg másokat, hogy nincs itt semmi probléma. Ha egy ember kettő vagy több „pánikolót” (gondolom, 2-es tudatállapotúakról van szó) „világosít fel”, akkor az „igaz gondolatok” járványszerűen terjednek majd el a társadalomban.

Tamasi oltásellenes eszméket fogalmaz meg, amikor „hevenyészett módon előállított védőoltásokról” beszél általánosságban. „Nem a vírustól kell félnie, hanem a saját és családja életének és egészségének, a gazdaság és az önrendelkezésének tönkretételétől” – állítja, és elmecsapdaként aposztrofálja a pánikolást. Feltételezem, az egészség áttételesen romlik meg azáltal, hogy a munkanélküliség depressziót okoz. Az önrendelkezés szabadságának csorbulása elleni fellépést más, elsősorban anarchista gondolkodásra hajló személyek is zászlajukra tűzték. Egy járvány sajnos nem csak az egyénről szól, hanem az egész táradalomról, mivel, szemben például egy érrendszeri betegséggel, itt egy fertőző ágens okozza a bajt.

Tamasi, videójában költői kérdések sorát teszi fel: „Hamis sarokpontok a járvány meséjében: volt olasz, spanyol és angliai tömeghalál? Volt amerikai és brazil tömeges megbetegedés? Valóban a SARS-Cov2-t mutatják ki? Tényleg sokkal rosszabbak a svéd, fehérorosz és koreai adatok, ahol szinte semmilyen lezárás nem volt? Elhiszi, hogy indokolt voltak az ágykiürítéses védőintézkedések? Ön elhiszi, hogy az intézkedések nyomán kevesebben haltak meg, mint magától a vírustól?”. A szakmailag helyes válaszokkal – az ágykiürítéseket kivéve – Tamasi nemigen lenne elégedett. Persze a tömeghalál kifejezés értelmezése kérdéses lehet. Annyi viszont bizonyos, hogy védekező intézkedések nélkül (melyek Svédországban és Dél-Koreában is voltak) sokkal súlyosabbá alakultak volna a dolgok. Az USA-ban, Brazíliában és Indiában jelenleg is kritikus a helyzet, pedig még a járvány szempontjából nem túl kedvező az időjárás.

Idézzük újra Tamasit: „Ez az egész járványhisztéria óriási tudományos hiányosságokkal megrendezett színjáték. A háttérhatalmasságok, akik a világ vagyonának a döntő részét (közte a világmédiát) uralják gerjesztik ezt. (…) Ezek a világ kormányaira is döntő befolyással vannak (...) egy könyörtelen háborút indítottak az átlagemberek ellen. Telemantrázták a fejeket egy nemlétező vírusveszély miatt – hogy bármit hajlandó legyen megtenni, hogy elmúljon a veszély.” Ez a konspirációs elmélet dermesztően hangzik egy diplomás ember szájából! Egyelőre azonban nem tudjuk, mivégre megy ki ez a „játék”, de azonnal kiderül:

Azt mantrázzák, hogy úgy lehet a veszélyt megelőzni, ha maszkot hord, ha távolságot tart, ha védőoltást kap, ha folyton vizsgáltatja magát, ha súlyos mellékhatásokkal járó gyógyszereket kap. Sajnos ez nem, vagy csak nagyon kisrészben igaz. A valódi megoldás az, ha kikapcsolja a mainstream médiát és alternatív híreket figyel. E háború egyetlen cél: a gazdasági világválság teljes keresztülvitele: az elszegényedettek, a hitelért, az élelmiszerekért sorban állók számának megsokszorozása, és az Ön teljes tönkretétele. Az emberek manipulálása, hogy védőoltást lehessen eladni nekik. ” Ez a gondolatvilág tényleg észbontó! A gyógyszeripar, az élelmiszeripar és a bankok összefogtak, hogy egy világgazdasági válságot generálva elszegényítsék az embereket, és ezáltal anyagilag kifosszák őket. De Tamasi szerint van megoldás: ahelyett, hogy maszkot hordanánk, távolságot tartanánk, vizsgáltatnánk magunkat, illetve a leendő vakcinát beadatnánk és a leendő, súlyos mellékhatásokat okozó gyógyszereket bevennénk, kapcsoljuk ki a főáramú médiát, és hallgassunk alternatív híreket, ahol lényegében bármit mondanak, nem számít, csak alternatív legyen. E vélemény orvosként való nyilvános kifejtése, úgy vélem, kimeríti a bűncselekmény fogalmát.

Már csak hab a tortán az alábbi kijelentése: „Ezt a járványt nem a valóságban hozták létre, hanem az agyban, az elmében.” Agitál a PCR-vizsgálatok ellen is, mondván megbízhatatlan, és nem is érti mivégre végzik (lehetséges, hogy a vírusban magában sem hisz Tamasi?). Nem meglepő módon az orvos doktor szimpatizál az általa másfél milliósra taksált (valójában tízezres) berlini tüntetéssel, hiszen a nép szava a döntő, bármit is mond a tudomány, vagy a „virológus diktatúrát támogató” kutatók.

Nem érti az ember, hogy anyagi érdekeltség híján, miért küzd valaki ilyen eszement módon a népjóért, ami egyébként, nemes célok érdekében méltánylandó cselekvés, de az alternatív orvosoknál mindig felbukkan a gyanú, hogy valami sötét dolog lappang a háttérben. Vajon a pillanatnyi hírnév lehet ilyen vonzó, vagy a Caraca alapítvány anyagi lehetőségeinek szélesítése? (A konferenciát beharangozó prospektusok végén ott van, hová lehet fizetni, s megtalálható a Tamasi által jegyzett Orvosok a tisztánlátásért weboldal elérhetősége is.)

Összefoglalva: a szakmának és a hatóságoknak egyesített erővel kellene összefogniuk a járvány kapcsán szakmai köntösben hamis igéket hirdetőkkel szemben. Kellene olyan fórum is, ahol részletesen elmagyarázzuk a laikusoknak, amit ma tudunk a vírusról, az ellene való védekezésről, a jövőt illető valószínű fejleményekről és ahol egyenként lerántanánk a leplet a népámítókról.

A szerző virológus-genetikus, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár