A közmédiával foglalkozom, nem véletlenül mentem el Magyarországról

A közmédiával foglalkozom, nem véletlenül mentem el Magyarországról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európában csak két ország van, ahol az emberek nem bíznak a közmédiában, az egyik Magyarország. A pártállami időkben állami médiáról beszéltünk, ennek kellett volna átalakulnia közmédiává a rendszerváltozást követően. Ez azonban 2010-ig is csak részlegesen sikerült, azóta pedig teljesen visszafordult a közszolgálat az állami propaganda felé. Még a gyakran lenézett Balkánon, például Szerbiában is sokkal kedvezőbb közmédiafronton a helyzet, mint nálunk. Többek között erről beszélt Reptér című műsorunkban Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság korábbi elnöke, kutató, az osztrák médiahatóság tanácsadója. Beszélgetésünk kiindulópontja a BBC-s Gary Lineker-ügy volt, amelynek kapcsán érintettük, hogy mit tehet meg, meddig mehet el egy közmédiában dolgozó műsorvezető? Hogyan működnek a közszolgálati médiumok Európa-szerte? Hogyan, egyáltalán lehet-e biztosítani a politikai függetlenséget a közmédiumoknál? Hol mennyire erős politikai nyomásnak vannak kitéve a szerkesztőségek? Mit lehet tenni a politikai nyomás elhárításáért? A műsorvezető Balogh Roland volt.

A brüsszeli percekben ezúttal az Európai Bizottság – épp a magyarországi állapotok ihlette – a sajtó szabadságáról, pluralizmusáról szóló új rendeletéről, és arról beszélgettünk tudósítónkkal, Arató Lászlóval, hogy az uniós intézmények miként kezelik a médiát.

Ha csak hallgatná!

Külpolitikai műsorunk most még mindenki számára elérhető, a későbbiekben csak előfizetőink számára hallgatható. Ha szívesen követnék adásainkat, kérjük fizessenek elő a Magyar Hangra, hiszen lapunk kizárólag az olvasóknak és a támogatóknak köszönhetően működik. Aki idő- vagy helyhiány miatt nem a nyomtatott változatot választaná, előfizethet a Magyar Hang Pluszra, és olvashat minket online is. Fizessenek elő, támogassák a Magyar Hangot, kövessenek bennünket a Facebookon és iratkozzanak fel a YouTube-csatornánkra.