A fociválogatott szexuális zaklatásai borzolják a kedélyeket Izlandon

A fociválogatott szexuális zaklatásai borzolják a kedélyeket Izlandon

Izlandi szurkolók a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában játszott Izland - Magyarország mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. Az előtérben Lang Ádám és az izlandi Ari Skúlason küzd a labdáért (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több játékos ügyét is eltusolhatták. A labdarúgó szövetség teljes vezetése lemondott, miután bocsánatot kért az áldozatoktól. A kormányfő a bántalmazások írmagjának kiirtására szólított.

Ha az ember Izlandra gondolt, az elmúlt évek egyértelmű sikertörténetének a szigetország férfi labdarúgó-válogatottjának szívós építkezése, fejlődése és jó szereplése számított. A csapat előbb kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra (ahol a legnagyobb meglepetésre kiverték az angolokat a nyolcaddöntőben), majd két évvel később a 2018-as vb-re is.

Teljesítményük pedig nem csak sport szempontból volt lélekmelengető, hanem összehozta a bő 400 ezres sziget szinte teljes lakosságát. Elég csak a 2016-ban Marseille-ben ellenünk lejátszott Eb-csoportmeccsre gondolni, ahol szurkolásból is jelesre teljesítettek, nem beszélve arról a picit mókás dologról, hogy a magyarok elleni mérkőzésen a lelátón ült a teljes ország lakosságának úgy 15 százaléka.

A friss hírek szerint most ez a „tündérmese” került igen komoly veszélybe, miután egyre több válogatott focistáról derül ki, hogy korábban szexuálisan zaklatott nőket, ügyeiket pedig úgy tűnik, szépen fű alatt eltussolták.

A brit közszolgálati BBC összefoglalója szerint az egész egy fiatal nő interjújával kezdődött. A 25 éves Thorhildur Gyda Arnarsdottir az izlandi közszolgálati RUV adónak augusztus 27-én arról beszélt, hogy még 2017 szeptemberében a válogatott egyik játékosa őt és egy másik nőt is szexuálisan zaklatott egy reykjavíki éjszakai klubban. A két nő feljelentést tett a rendőrségen, ám a nyomozást követően nem került sor vádemelésre, a felek peren kívüli egyezséget kötöttek.

Ez utóbbi a svéd labdarúgó csapat, IFK Göteborg közleményéből derült ki. A klub ugyanis az interjút követően jelezte, egyik játékosuk érintett volt a 2017-es szexuális zaklatásban. Mint a csapat igazgatója, Hakan Mild írta, nem tűrnek semmi ilyesmit, és az ilyen ügyeket még akkor is nagyon komolyan veszik, ha lezárult a nyomozati, bírósági szakasz. Az ominózus focistát nem nevezték meg, ám a Worldfootball.net adatbázisa szerint a göteborgi klubnak a jelzett időben mindössze egy izlandi játékosa volt, aki több válogatott meccsen is játszott.

Az első eset felszínre kerülése után az izlandi sajtó arról kezdett el cikkezni, hogy számos volt és jelenlegi válogatott focista szexuális zaklatási ügyeiről keringenek hírek és bejegyzések a közösségi médiában. Arnarsdottir a Visir napilapnak adott interjújában már arról beszélt, legalább hat további játékosról tud, akit megvádoltak hasonló zaklatással.

A történtek hatására lemondott az izlandi labdarúgó szövetség, a KSI teljes vezetése. Előbb azonban elnézést kértek minden áldozattól, hozzátéve, hogy cserben hagyták őket. A távozó elnök, Gudni Bergsson korábban egyébként arról beszélt, hogy egyetlen egy, játékosok által elkövetett szexuális zaklatásról sem kaptak bejelentést. E megjegyzés többeknél, így az izlandi kormányfőnél is kiverte a biztosítékot, Katrin Jakobsdottir az elnök távozására szólított. Bergsson utóbb elnézést kért ezért a megjegyzéséért.

Az izlandi miniszterelnök mélységes csalódásának adott hangot, egyúttal méltatta az áldozatokat, hogy előléptek, és elmondták a velük történteket. Katrin Jakobsdottir szerint a most felszínre került dolgok jó alapot szolgáltatnak arra, hogy a szexuális zaklatások írmagját is kiirtsák, és ezzel párhuzamban arra szólított fel, nagyon komolyan át kell gondolni és értékelni azt, hogy a sport miként foglalkozzon a szexuális zaklatás jelenségével, és azt, hogyan előzzék még az ilyen eseteket.

A KSI közleményében jelezte: helyrehozzák azokat a dolgokat, amelyek a futballmozgalmat az alapjaitól mételyezik. „A külső szakemberekkel már folyik a munka, hogy áttekintsék az egyesületen belüli szexuális bűncselekményekre és erőszakra adott válaszokat, valamint azt, hogy az áldozatoknak milyen támogatást nyújtottak és nyújtanak” – írták. A miniszterelnök és a most kitálaló Arnarsdottir is jelezte, tiszteletben tarják a labdarúgó szövetség igazgatóságának és az elnökének a lemondását.

– Remélem, ez megmutatta nekünk, mint társadalomnak, hogy el kell kezdenünk hinni az áldozatokban akkor, amikor ők előrelépnek – vont tanulságot a történtekből az esetéről beszámoló Thorhildur Gyda Arnarsdottir.

Az izlandi válogatott a magyarokkal egy időben csütörtökön este otthon fogadja Románia nemzeti tizenegyét. A csapat egy győzelemmel és két vereséggel az utolsó előtti helyen áll a 2022-es világbajnoki selejtező J-csoportjában.