Akad olyan sportoló, aki 105 évesen gondolkodik a visszavonuláson

Akad olyan sportoló, aki 105 évesen gondolkodik a visszavonuláson

Nigel Benn (Fotó: Reuters/PA Images)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha az emberek átlagéletkora a fejlett világban folyamatosan nő, azért azzal mindenki tisztában van, hogy egy bizonyos kor felett már a szervezet nem bír el minden terhelést. Ezt a természeti törvényt igyekszik megcáfolni néhány, az idős korosztályhoz tartozó sportember, aki olyan bámulatos sporteredményt ér el, amelyet korábban szinte elképzelni sem tudtunk volna. Van köztük olyan, aki a még aktív sportolókkal is felveszi a versenyt, akad, aki 105 évesen már a visszavonuláson gondolkodik, míg más 80 felett szerezte meg nemrég első világbajnoki érmeit. Ja, és egyikük sem sakkozik…

Talán a legfigyelemreméltóbb a korábbi profi ökölvívó-világbajnok, az 55 éves Nigel Benn, aki közép-, és nagyközépsúlyban ért csúcsra. A brit legenda most érezte úgy, eljött az ideje, hogy pontot tegyen karrierje végére, de november 23-án még egyszer ringbe lép. Ellenfele nem akárki lesz, hanem a még mindig aktív, a legjobbakkal is kőkemény meccseket bunyózó, brutális ütőerejű Sakio Bika lesz, ő szintén nem „mai gyerek”, hiszen áprilisban töltötte be a negyvenet. A profi ökölvívásból egyébként egyszer már több mint 23 évvel ezelőtt távozó Benn – aki a vallásban talált lelki megnyugvást – úgy véli, ezt a meccset még muszáj bevállalnia.

„Fittebbnek és erősebbnek érzem most magam, mint bármikor a pályafutásom során, ugyanis az életkor csak egy szám, ugyanakkor a kezem gyors, és nagyokat ütök. Most már elmondhatom, öt esztendeje készülök erre a visszatérésre, két éve úgy élek, mint egy élsportoló, ráadásul a fogyasztással sincs gondom. Meg akarom mutatni mindenkinek, aki azt hiszi, nincs visszatérés a mélypontról, hogy igenis lehetséges. Saiko kőkemény, meg akar majd semmisíteni, de én is ott leszek. Igazi ringháború lesz” – jelentette ki Benn, akit talán a Rocky-filmek zárórésze ihletett a visszatérésre.

A japán Mieko Nagaoka szintén a szép búcsúra készül. A 105 éves nő 18 világrekordot hozó úszókarrierjét zárja le. Ha valaki azt hinné, Nagaoka asszony gyermekkorában kezdett el versenyszerűen úszni, hatalmasat téved, kereken 80 éves volt, amikor térdfájdalmai javítása érdekében megtanult úszni, és nem sokkal később vált szenvedélyévé a sport, a versenyszerű úszás. Az asszony 88 évesen indult első versenyén, és 50 méteres hátúszásban azonnal bronzérmet szerzett, majd ezen felbuzdulva 90 éves korától már edzővel készült a versenyekre. Félelmetesen javult a teljesítménye, és két fő számában, a gyorsúszásban és háton sorra döntötte meg a szeniorvilágcsúcsokat.

„A hosszabb távokat jobban szeretem, mert akkor képes vagyok végig tartani a saját tempómat. Hogy mi a titkom? Egészségesen étkezem, és aktív maradtam időskoromra is. Az volt a tervem, hogy 105 éves koromig úszom, és a fukuokai versenyen befejezem a pályafutásomat” – nyilatkozta Nagaoka, aki egy térdsérülése óta kerekesszékbe kényszerült, és a 79 éves fia kíséri el a versenyekre.

De nem kell ilyen messzire mennünk, ha hasonló csodát szeretnénk látni. A még mindig aktív szülész-nőgyógyász, Misley Endre júniusban töltötte be a 80. életévét, és működő magánpraxisa mellett rendszeresen teniszezik és vitorlázik. Nagaoka asszonnyal ellentétben a sporttal már egészen fiatalon elválaszthatatlan kapcsolatba keveredett.

„Hatévesen már síeltem, és a havas lejtők szeretete a mai napig megvan bennem. Annak idején a gimnáziumban szertornáztam, ráadásul nem is rosszul, hiszen 1957-ben megnyertem a Vas megyei bajnokságot. A kiegészítő sport a rúdugrás volt, akkoriban bambuszrúddal homokba ugrottunk, így a 3 méter 20 centis egyéni csúcsomra máig büszke vagyok. Képzelheti, milyen volt abból a magasságból a homokba érkezni” – elevenítette fel lapunk érdeklődésére Misley doktor.

Jött az egyetem és vele együtt az új szerelem, a vitorlázás. A MAFC igazolt sportolójaként Sarkadi Imre hajójával ért el szép sikereket – őt a Körhinta című magyar sikerfilm írójaként ismeri mindenki. Nagyon nagy dolog volt, hogy a fiatal orvosjelölt megkapta a hajót, hiszen a vitorlás az 1958-as árakon ért 20 ezer forintot. A diploma megszerzése után Kapuvárra került, és a Fertő tóra járt le edzeni, mégpedig külön belügyi engedéllyel, hiszen a nyugati határ nagyon közel volt.

„Az első saját, komoly hajóm egy német vitorlás, egy Bavaria volt, amellyel rengeteg versenyen értem el sikereket. Hogy jó döntés volt megvenni a hajót, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1984 óta ezzel szelem a Balaton hullámait” – árulta el az örökifjú orvos.

A vitorlázással egy időben kezdett teniszezni, és mind a mai napig űzi a fehér sportot. Sőt, egy évtizede rendszeres indulója az Országos Orvos Teniszbajnokságnak, amelyet eddig nyolc alkalommal nyert meg férfi párosban. Hetente két alkalommal, két-két órát játszik – nem véletlen, hogy bírja a tempót, ugyanis idén a Balatonbogláron rendezett bajnokságon 33 fokban és napsütésben játszott, ami még a nála sokkal fiatalabbakat is megviselte. Nemrég ért véget Vilniusban az Orvosok Tenisz-világbajnoksága, ahol egyéniben és egy amerikai kolléga oldalán a férfi párosban is elindult a nyolcvan év felettiek kategóriájában. Egyéniben a harmadik helyen végzett, míg a párosban ezüstérmes lett.

„Mindent a sportnak köszönhetek, azt is, hogy ebben a korban még abszolút teljes életet tudok élni. Ötvenhat éve dolgozom nőgyógyászként, ma is praktizálok, tizenötezer gyermek megszületése után hagytam abba a számolást. Jól érzem magam a bőrömben, és eszem ágában sincs még visszavonulni” – jelentette ki Misley doktor.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/44. számában jelent meg október 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/44. számban? Itt megnézheti!