Bayern-siker a Szuperkupa-döntőn

Bayern-siker a Szuperkupa-döntőn

Indul a Szuperkupa (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hőkamerákkal mérték a testhőmérsékletét a Szuperkupa-döntőre érkezőnek csütörtök este a Puskás Arénában. Március óta először engedtek be nézőket az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szervezte mérkőzésre. A Bajnokok Ligája-győztes német Bayern München és az Európa-ligát megnyerő spanyol Sevilla összecsapását a Puskás Arénában az eredeti tervek szerint 20 ezren tekinthették volna meg a helyszínen, de a járványhelyzetre hivatkozva a spanyol és a német drukkerek közül is sokan visszamondták jegyet.

Zökkenőmentesen zajlott a beléptetés az esti meccsre: rászóltak arra, aki nem jól viselte a maszkot, például kilógott az orra, illetve hőkamerákkal mérték a testhőmérsékletét az érkezőknek. Így hát, aki baseball-sapkában érkezett, annak pár másodpercre le kellett vennie. Tudósítónk arról számolt be, hogy az ő szektorában csak minden ötödik székre lehetett ülni, és előtte, mögötte is csak két sorral lehetett néző. A stadionban azonban a helyükön ülő közönség nagyjából fele vette fel a maszkot, igaz, elég nagy távolságok voltak az emberek között. A közönség a műsorközlő biztatására nagy tapssal köszöntötte az ötszáz magyar egészségügyi dolgozót, aki jelen volt a mérkőzésen.

A mérkőzés kezdetekor egész szektorok voltak, ahol nem volt több egy tucat embernél. A 67 ezres Puskás Arénában a kezdő sípszó idején a negyedház is erős túlzásnak tűnt.

A mérkőzés első félidejének felénél járva tudósítónk – beszámolója szerint – biztonságban érezte magát, egyszer sem kerül túl közel a többi szurkolóhoz. Jóval lazábban vannak az emberek, mint mondjuk egy gyorsétteremben. Ráadásul a Puskás Aréna csak részben fedett, így a levegő is sokkal jobban cserélődik, mint a zárt terekben.

Az első félidő végén az eredmény 1-1 volt. Némi meglepetésre egy 11-esből szerzett góllal vezettek a spanyolok, majd a németek kiegyenlítettek a 34. percben. A 90 perces rendes játékidő után változatlanul döntetlen, vagyis 1-1 volt az eredmény, ezért hosszabbítás következett. Valószínűleg a Puskás Aréna volt az egyelten hely Magyarországon, ahol este 11 után is lehetett csapolt sört venni.

Végül a Bayern München a hosszabbításban szerzett egy gólt, így övé a Szuperkupa 2020-ban. Ezt ünnepelve, a német szurkolók azért lazán értelmezték a távolságtartási szabályokat.

Német szurkolók a Szuperkupa-döntőn (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)
Testhőmérséklet-mérés a Szuperkupa-döntőn (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Az arénában lehetett kapni sört (alkoholmenteset is), bár nehéz volt megvenni, mert tudósítónkat a telefonja maszkban nem ismerte fel. Készpénzzel nem lehetett fizetni és a maszkot is csak addig lehetett levenni, amíg az ital elfogy.

Egy órával a stadion kapunyitása előtt még alig tucatnyian lézengetek a Sevilla szurkolói a Hősök terén számukra berendezett szurkolói zónában. A biztonsági személyzet szerint dél körül érkeztek meg autóbuszokkal a repülőtérről, és rövid idő után szétspricceltek a városban, mert „itt nem lehet sört kapni”.

Sevilla szurkolók a Hősök terén számukra berendezett szurkolói zónában (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Nem voltak többen a németek sem: a Bayern München drukkereinek a Keleti pályaudvar melletti parkolóban rendeztek be gyülekezőhelyet, de többen voltak a szemközti Sparban, mint a szurkoló zónában. A németek magyar sörökkel fotózkodtak és azon hüledeznek, hogy azt mennyire olcsón tudták megvenni az élelmiszerboltban.

Bayern-szurkolók érkeznek a Szuperkupa-döntőre (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

A Dózsa György utat a kapunyitás két, egymással szembefordított  rendőrségi autóbusz zárta le, alighanem azért, hogy a spanyol és a német szurkolók ne találkozzanak. Közben a stadionnak két órával a kezdő sípszó előtt vagy hat Nav-ellenőr vett körül egy eléggé részeg tökmagárust, aki mélységesen fel van háborodva és hangosan telefonált egy állítólagos frakcióvezetővel, de cégpapír k nincsenek nála.

Navosok ellenőriznek egy árust a Szuperkupa-döntő előtt (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)
Buszok zárják el a Dózsa György utat a Szuperkupa-döntő előtt (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

A mérkőzés, különösen a nézők jelenléte miatt, számos kritikát kapott. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa a találkozó megrendezése miatt aggódott, az ATV Egyenes beszéd című műsorában augusztus végén elmondta, egy kicsit meredek dolog, de ha betartják a szabályokat, sikerülhet. Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya is megszólalt az ügyben: Nincs jó üzenete annak, hogy ennyi nézőt engednek be meccsre egy kiemelten kockázatos területen. Náluk is tovább ment azonban Markus Söder bajor miniszterelnök. – Eleve sok az új fertőzött és nagyon-nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy tovább növeljük a kockázatot egy futball Ischgl-lel – mondta a politikus.