Hollandiában és Belgiumban ismét több tucatnyi embert vettek őrizetbe, miután Marokkó legyőzte Portugáliát

Hollandiában és Belgiumban ismét több tucatnyi embert vettek őrizetbe, miután Marokkó legyőzte Portugáliát

Marokkói szurkolók a párizsi Champs Elysées-n 2022. december 10-én, miután Marokkó 1-0-ra győzött a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Marokkó-Portugália mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hollandiában és Belgiumban ismét több tucatnyi embert vettek őrizetbe a szombat esti, rendbontásba torkolló ünneplés során, miután a katari labdarúgó világbajnokság szombati negyeddöntőjében Marokkó legyőzte Portugáliát – jelentette a belga és a holland sajtó.

Az NlTimes hírportál szerint Rotterdamban a rohamrendőrségnek a Kruisplein központi sétatér környékén kellett beavatkoznia, és lovasrendőröket is be kellett vetnie a tömeg feloszlatására. A hatóságok veszélyes pirotechnikai eszközök birtoklása, személyazonosság igazolásának megtagadása, valamint erőszakcselekmény miatt vett őrizetbe több embert.

Amszterdamban több helyen is zavargások voltak. A randalírozók petárdákat dobáltak, autókon táncoltak és kövekkel hajigálták a rendőröket. Hága egyik kerületét a rendőrség kockázatos területnek nyilvánította, ami lehetővé tette a rendfenntartók számára, hogy megállítsák és megmotozzák a járókelőket, és letartóztassák azokat, akik nem hajlandók magukat igazolni. A rohamrendőrséget Utrecht egyik városrészében is bevetették, miután zavargások robbantak ki ott. A kerületi rendőrség nem zárja ki, hogy több letartóztatást is végrehajtanak még.

A The Brussels Times belga hírportál értesülése szerint a brüsszeli rendőrség 59 embert vett őrizetbe szombat este a főváros különböző negyedeiben a hatóságok elleni erőszak és tiltott pirotechnikai eszközök használata miatt. Az érintett brüsszeli területeken az idősebb lakosok élőláncot alkottak, hogy a rendzavarókat lecsillapítsák – számolt be az MTI által is idézett hírportál.

Marokkó történelmi győzelmet aratott egyébként, ugyanis soha egyetlen afrikai csapatnak sem sikerült még a világbajnokságok legjobb négy együttese közé kerülnie. A különböző uniós tagállamokban élő szurkolóik közben nem először kerültek összetűzésbe a helyi hatóságokkal, miután győzött Marokkó.

A katari vébén már csak négy mérkőzést rendeznek. Az első elődöntőben december 13-án, kedden Argentína mérkőzik majd meg a legutóbb ezüstérmes Horvátországgal. Egy nappal később pedig a címvédő Franciaország játszik majd Marokkóval. A párharcok két vesztese december 17-én mérkőzhet meg a bronzéremért, míg a világbajnokság döntőjét december 18-án rendezik majd meg.