Indonézia is rendezne 2036-ban olimpiát

Indonézia is rendezne 2036-ban olimpiát

Olimpia. Képünk csak illusztráció (Fotó: Dave Kim / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Indonézia új fővárossal pályázik a 2036-os olimpia és paralimpia megrendezésére –  adta hírül az insidethegames.biz portál az ázsiai ország olimpiai bizottságára hivatkozva az MTI szerint. 

Indonézia már a 2032-es játékok házigazdája is szívesen lett volna, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az azévi csúcseseményt az ausztráliai Brisbane-nek ítélte oda. A tíz év múlva esedékes rendezvénynek sikeres pályázat esetén a jelenlegi főváros, Dzsakarta adott volna otthont, a 2036-os játékokat azonban már a még épülő új főváros, Nusantara látná vendégül. A portál szerint Joko Widodo indonéz elnök jóváhagyta a nusantarai rendezésre vonatkozó pályázat benyújtását, az ország kormánya pedig ígéretet tett arra, hogy az új metropoliszban a NOB minden igényének megfelelő sportinfrastruktúrát építenek ki.

Widodo 2019-ben jelentette be, hogy átköltözteti a fővárost Jáva szigetéről Borneó szigetére. Mintegy 32 milliárd dollárt különítettek el erre a célra, a koronavírus-járvány miatt azonban a projektet felfüggesztették, a folytatás két év múlva várható. Idén januárban az államfő közölte, hogy az új főváros neve Nusantara, ami indonézül azt jelenti, hogy „Szigetvilág”.

Eközben a dpa hírügynökség arról számolt be, hogy Thomas Bach NOB-elnök szerint hazájának, Németországnak is van esélye a rendezésre az 1936-os berlini játékok századik évfordulóján. A németek a főként az izraeli sportolókat ért támadásról emlékezetes 1972-es müncheni játékok óta sikertelenül pályáztak az olimpia megrendezésére.

Korábban arról lehetett hallani, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt úgy fogalmazott a 2036-os játékok kapcsán: „Magyarország erkölcsi kötelessége, hogy erre beadja a pályázatát”. Gyulay később azt mondta, csupán arról beszélt, hogy hazánknak erkölcsi kötelessége felkészülni a lehetőségre, de hivatalos kandidálásról egyelőre természetesen szó sincs.

 

Címkék: Indonézia, olimpia