Jégkorong-vb: jövőre sem indulhatnak az oroszok és a fehéroroszok

Jégkorong-vb: jövőre sem indulhatnak az oroszok és a fehéroroszok

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy barátságos jégkorongmérkőzésen, amelyen Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel egy csapatban játszik Szocsiban 2020. február 7-én (Fotó:
MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz és fehérorosz jégkorong-válogatott a jövő évi világbajnokságon sem szerepelhet, ugyanakkor a nemzetközi szövetség (IIHF) döntését a két szövetség bírálta, és a fellebbezést – amelyet már mindkét ország szövetsége előkészített – várhatóan június 15-én tárgyalja majd az IIHF illetékes bizottsága.

Luc Tardif, az IIHF elnöke a szervezet honlapján szombaton elmondta, hogy az ukrajnai háború kirobbanása óta próbálnak alkalmazkodni a helyzethez. A nemzetközi szövetség február 28-án függesztette fel az orosz és fehérorosz csapatok nemzetközi szereplését, és tulajdonképpen ezt a döntését erősítette most meg a tamperei kongresszuson. – Vártunk, ameddig csak lehetett, hogy meg kell-e hosszabbítanunk a felfüggesztést, remélve, hogy jobb lesz a helyzet, de nem így lett. Jelenleg nem tehetünk mást – tette hozzá. „Minden döntésünket a verseny biztonsága érdekében hoztuk meg, a játékosok, a személyzet, a szurkolók és a hivatalos személyek biztonságát figyelembe véve, beleértve az orosz és fehérorosz is tagokat is”. Hangsúlyozta azt is, hogy a két ország idei kizárásával logisztikai problémák adódtak, ezek az összes osztályt – beleértve a feljutásokat és a kieséseket is – érintik, és majd az orosz-fehérorosz visszatérés is hasonló problémákat vet fel.

Az orosz és fehérorosz válogatott már az idei vb-n sem vehetett részt, az élvonalba helyükre Franciaország és Ausztria került a divízió I/A-ból, ahonnan pedig május elején a magyar és a szlovén válogatott harcolta ki a részvételt a jövő évi tornára. A 2023-as vb-nek pedig Szentpétervár adott volna otthon, ezt a jogot azonban április 26-án elvette az IIHF, és pénteken derült ki, hogy Tampere és Riga lesz a beugró. Ugyan az MTI mostani hírében nem említette, de Magyarország és Szlovénia is szeretett volna pályázni a vb megrendezésére, ám miután a magyar kormány nem kívánt pénzügyi garanciát vállalni az eseményért, így végül visszaléptek a kandidálástól. 


Az Orosz Jégkorong Szövetség közleményben hangsúlyozta, hogy nem ért egyet az IIHF jövő évi kizárásra vonatkozó határozatával, a szervezet szerint nincs jogi alapja a döntésnek.

A fehérorosz szövetség jelezte: meggyőződése szerint az IIHF olyan nemzeti szövetségek befolyása és nyomása alatt hozta meg a döntését, amelyek gyakorlatilag nyugati politikusok túszaivá váltak. A közlemény kitér rá, hogy az IIHF a fehéroroszok biztonságára is hivatkozva sérti meg az olimpizmus elveit, és igény esetén – más sportágakból vett példákkal – lehetne megoldást találni, de az illetékesek nem akarnak, csak magukkal törődnek.

Címkék: jégkorong, vb