Káosz Bernben: másfél félidőt emberelőnyben játszott, de kikapott a Fradi Svájcban

Káosz Bernben: másfél félidőt emberelőnyben játszott, de kikapott a Fradi Svájcban

Adnan Kovacevic, a Ferencváros és Christopher Martins, a svájci Young Boys játékosa a Bajnokok Ligája-selejtezője negyedik fordulójánakelső mérkőzésén a berni Wankdorf stadionban 2021. augusztus 18-án (Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban egy meglehetősen furcsa szezonban, nézők nélküli találkozókon harcoltak ki a Ferencváros a Bajnokok Ligája főtábláján való szereplési jogot. Idén, 2021-ben már nézők előtt jutott el újra a sok pénzzel járó lehetőség kapujába, ugyanis a Slavia Praha múlt heti búcsúztatása után már csak egy párharcra van a csoportkörtől. A sok pénz pedig tényleg nem túlzás: az MTI szerint 15,64 millió euró a rajtpénz a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, a győztes tehát ennyit kasszíroz.

Az utolsó ellenfél Svájc tizenötszörös bajnoka, a fővárosi Young Boys, és az sem mellékes a magyar labdarúgás legszomorúbb emlékű helyszínén, a berni Wankdorf Stadionban rendezték a párharc első találkozóját szerda este. Igen, pont ott, ahol az Aranycsapat az 1954-es világbajnokág döntőjében 3:2-re veszített az NSZK-val szemben.

A túllocsolt műfüves pályán rendezett meccs, ahogy az várható volt, a svájciak nyomásával kezdődött: a hetedik percben Dibusz kiejtett egy lövést, de aztán nem lett nagy baj. Sőt – a tizennegyedikben a fradista Franck Boli szinte a semmiből hatalmas gólt rúgott – rácsapott egy svájci bedobásra, a védő hibázott, vezettünk. Sajnos nem sokáig, a hazaiak két percen belül egyenlítettek egy távoli, megpattanó lövéssel.

A 25. percben tizenegyes és piros lap jött, mindkettő jogosan: Zubkov indította a bal szélen felfutó Botkát, akit a száz százalékos ziccerben kézzel lerántott a hazai védő, Silvan Hefti. A büntetőt Uzuni a jobb kapufára rúgta, a labda a kapuson is megpattanva visszajön, a berobbanó Laidouni egy védővel együtt besodorja, de a bíró kivárt, amíg a videóbíró döntött: szabadrúgás kifelé. Nagy kár volt a kihagyott büntető, de emberelőnyben játszhatott a Ferencváros.

Ekkor már jól látszott, a civilben hittantanár játékvezetőnek, a skót William Collumnak volt bőven dolga: a mérkőzés harmada sem járt le, de már kiosztott négy sárgát és egy pirosat, adott egy büntetőt és a VAR elvett egy gólt. A negyvenedik percben emberhátrányban is vezetést tudnak szerezni a svájciak: Dibusz nem tudott elég messzire elütni egy beívelt labdát, Sierra középről a bal felsőbe bombázta a kipattanót, 2-1 oda. A hosszabbításban előbb Dibusz védett nagyot, aztán a gyors ellentámadás után Laidouni szúrta rá, de helyén volt a hazai kapus is, így a svájciak előnnyel mehettek az öltözőbe.

A második félidőben a Ferencváros játékosai is megértették, mi a teendő emberelőny esetén, és jóval többet birtokolták a labdát, de csak pár veszélyes lövésig jutottunk, gólt nem sikerült szerezni. A hazaiaknak viszont majdnem, az ötvenkilencedik percben Dibusz védett nagyot. Sőt, a hatvanötödikben már ő is tehetetlen volt: a svájci védő Ulisses Garciát senki sem támadta meg, az pedig köszönte szépen, felgyalogolt és tizenhét méterről kilőtte a bal alsót. 3-1 oda. Elúszni látszott a BL-főtábla, ráadásul hét éve is pont ez volt az eredményjelző táblán, igaz, akkor a berniek a Debrecen ellen győztek az odavágón. Sőt, most közel jártak a 4-1-hez is a nyolcvanadikban, de rá két perce újra elsült Boli lába, a bal felsőbe bombázott, 3-2!

A 15 650 helyi szurkoló extázisban biztatta a csapatát a maradék nyolc percben, volt még egy hatalmas lehetősége a Fradinak az egyenlítésre, de Mmaee fölé fejelt öt méterről.

Jövő kedden Budapesten hátrányból indul a Ferencváros, de a misszió nem lehetetlen.

Bajnokok Ligája, rájátszás, első mérkőzés

Young Boys-Ferencváros 3-2 (2-1)
Gól: Meschack (16.), Sierro (40.), Garcia (64.), ill. Boli (14, 82.)
Kiállítva: Hefti (25.)