Magyar válogatott: magabiztos győzelem az EB előtt

Magyar válogatott: magabiztos győzelem az EB előtt

Sallai Roland ünnepel, miután gólt szerzett az Magyarország - Izrael felkészülési labdarúgó mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2024. június 8-án (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonhét fokos hőségben, komoly biztonsági intézkedések közepette játszotta a magyar válogatott az utolsó felkészülési mérkőzését a jövő pénteken kezdődő németországi Európa-bajnokság előtt. Az Izrael elleni összecsapásra Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban került sor, ahol a 20 340 férőhely kevésnek bizonyult, hamar elfogyott minden elérhető jegy.

Izrael csapatát illik komolyan venni – az EB-re való kijutásról döntő hazai csoportmérkőzéseinek jó részét az országban zajló háború miatt a felcsúti Pancho Arénában játszotta, és azok egyikén 1-1-es döntetlen ért el Svájccal. Ők pont a magyar válogatott első ellenfele a németországi Európa-Bajnokságon – erre a mérkőzésre épp egy hét múlva, jövő szombaton délután három órakor kerül sor Kölnben. Izrael ellen ráadásul negatív a magyar válogatott mérlege: 1 győzelem mellett két döntetlen és két vereség (3-5-ös gólkülönbséggel), így már a sorminta kiegyenlítése miatt is győzelem a fontos. Az is mellettünk szólt, hogy a mieink a 26. helyen vannak a FIFA-világranglistán, míg a vendégek csak a 78.-on.

A himnuszok előtt megérkeztek a fontos emberek is a stadionba: Csányi Sándor előbb a Dzsuzsák Balázzsal kiegészült Szijjártó-családdal beszélgetett, aztán befutott Orbán Viktor és Kósa Lajos is – hiába, ha Debrecenben játsszák a meccset, a volt polgármester nem hiányozhat.

Kezdés után letámadtak minket az izraeliek, de a hatodik percben mi jártunk közelebb a gólhoz: Szoboszlai jobboldali beadását Varga tíz méterről a felső kapufára ollózta, a kipattanóba is belekotort ülve, de az már nem ment kapura. De nem kellett sokáig várni az első magyar gólra: alig öt perc múlva újra a jobb szélen támadtunk, Bolla szépen adta be, Varga az ötösről visszafejelte, érkezett Sallai, aki higgadtan bepasszolta, 1-0 ide! A harmadik lehetőségre aztán a gól is összejött a Ferencváros csatárának: hol máshol, mint jobb oldalon szép összjáték után Bolla beadta, Varga Barnabás egyedül maradt három méterre a gólvonaltól, bevarrta. A VAR megnézte, nem volt les, kettő-null ide! Sőt, a 22. percre már kezdett fieszta-hangulat lenni Debrecenben: Sallai jobbról bead, Varga fejel, gól! Újabb VAR, nem les, 3-0! Nem véletlen, hogy félóra után az izraeli kapitány lecserélte az egyik védőt, Hofmeistert.

A vendégcsapat az első félidőben nem volt túl veszélyes a kapunkra: Gulácsinak először a 34. percben kellett védenie, az első ivószünet után. Sajnos Marco Rossinak is kellett cserélnie: a jól játszó, és a 38. percben magának helyzetet kiharcoló Styles megsérült, így Kleinheisler váltotta őt – reméljük, a sérülés nem veszélyezteti az angol-magyar játékos EB-szereplését. Volt még pár ígéretes akciónk, de újabb gólt nem sikerült szerezni. Így is erőtől duzzadó, parádés első félidőt produkált a nemzeti tizenegy, ráadásul pont a szurkolók kemény magja előtt! Meg is köszönték a szurkolók Rossinak – az egész stadion egy felelgetős Marco! Rossi! skandálására a szövetségi kapitány ki is jött a pálya szélére és mindkét tábornak megköszönte az elismerést.

A második félidő a gólszerző Sallai és Lang nélkül indult (Gazdag, illetve Fiola jött be helyettük), a keménymag a „Vesszen Trianon!” kiáltást tette hozzá a kezdéshez, ám utóbbinak nem volt túl sok köze a mérkőzéshez. Az ötvenhatodik percben Szoboszlait kellett ápolni – a kapitány előbb átadta kapitányi karszalagot Szalai Attilának, aztán saját lábán jött le cserére a közönség nagy tapsa mellett. Helyette Csoboth Kevin lépett pályára, és egy füst alatt Vargát is váltotta Ádám Martin. A hatvanadik percben veszélyes szögből rúghatott szabadrúgást a vendégcsapat, fel is harsant egy nem túl combos Hei, hei, Izrael! rigmus a sajtópáholy mellől, de a lehetőség elhalt a magyar sorfalban. Pár percre beszorultunk a térfelünkre, rúgtak egymás után négy szögletet is, de gól nem lett belőle. Később Ádám Martin erős löketét védte magabiztosan az izraeli kapus, majd Gulácsi is látványos vetődéssel hárított.

Kleinheislernek volt még egy szép lövése (Glazer ezt is magabiztosan védte), aztán Gazdag került egy ajándék labdával szemtől-szembe az izraeli hálóőrrel, de mellé tekert. Hét perccel a vége előtt a Felcsúton játszó Nagy Zsolt előtt adódott helyzet, aki szépen átemelte a kapus fölött, de a jobb kapufa mentett. Ádám Martinnak is volt egy lehetősége, védett a kapus.

Végeredmény: Magyarország – Izrael 3-0.