Nem túl meggyőző játékkal, de győzelem Koszovó ellen

Nem túl meggyőző játékkal, de győzelem Koszovó ellen

Varga Barnabás (j) és a koszovói Fidan Aliti a Magyarország - Koszovó barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. március 26-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenhárom mérkőzés óta veretlen a hazai válogatott – magyar újságíró ilyen mondatot legutóbb az Aranycsapat idején írhatott le, hiszen az 1954-ben elveszített berni világbajnoki döntő után 18 összecsapáson keresztül nem kapott ki. A mostani nemzeti tizenegy utoljára 2022 szeptemberében szenvedett vereséget – akkor 0-2-re végeztünk a Puskás Arénában az olasz válogatottal egy Nemzetek Ligája-találkozón.

Koszovó ellen még soha nem játszottunk sem hivatalos, sem barátságos mérkőzést, ezért a kedd esti találkozóra felkészülve könnyű dolguk volt a statisztikusoknak: 0 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség. Stadiont viszont majdnem építettünk Koszovónak – legalábbis külügyminiszteri szinten ígértünk nekik, de amikor tavaly decemberben Pristinában jártam, kiderült, hogy annyira félnek a NER-oligarchák mögött esetleg megbújó oroszoktól, hogy inkább nem is kellett nagyvonalú magyar kötött segélyhitel.

Mi kezdtük jobban a meccset, de a kilencedik percben Langnak kellett kifejelnie a jobb felsőbe tartó labdát azért, hogy egy kósza támadás után ne vezessen ellenünk a vendégcsapat. Utána többnyire a mi térfelünkön járt a labda, a magyar válogatott nem tudta dominálni a világranglistán nála hetvenöt hellyel hátrébb lévő ellenfelét. Támadásban nem tudtunk igazán veszélyes helyzetet teremteni, a koszovói letámadás viszont gyakran okozott zavart nálunk a védelemben – a 25. percben például tíz méterről hagytak ki egy helyzetet Dibusz kapujánál. Nem csoda, hogy már a 32. percben felharsang a közönség részéről a különböző szektorok között felelgetős „Hajrá, magyarok!” azzal a szándékkal, hogy felébresszék a pályán kissé bealudt válogatottat. Az első félidő úgy ért véget, hogy nem volt kaput eltaláló lövése a magyar csapatnak.

Szünetben volt idő elgondolkodni azon is, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány beérte Mészöly Kálmánt az örökranglistán: 61 mérkőzésen át dirigálta a magyar válogatottat. Ezzel a dobogóra is felért, olyan impozáns nevek társaságában, mint Baróti Lajos (117 mérkőzés) és Sebes Gusztáv (69).

Rossi a félidőben hármat cserélt, és jóval harapósabban jött ki az öltözőből a magyar csapat: öt perc után megvolt az első lövésünk, Bolla löketét kitornázta a koszovói kapus. Az ötvenhetedik perc végén aztán örülhetett a Puskás Arénát szépen megtöltő magyar közönség (bár már majdnem leírtam, hogy a lendületes kezdés után az első félidőhöz hasonlóan visszaesett a magyar csapat): Bolla szerzett egy labdát az ellenfél térdelén, kiugratta Schäfer Andrást, aki az alapvonal előtt visszapasszolt az érkező Szoboszlainak. Ő 11 méterről rálőtte, egy koszovói védőről bepattant, 1-0 ide! A Liverpool magyar játékosa sorozatban a harmadik meccsén ér el gólt – pár napja Törökország ellen is az ő találatával győztünk.

A 75. percben Varga Barnabás harcolt ki szabadrúgást a kaputól 19 méterre, Szoboszlai állt a labda mögé, de a középre tartó lövést védte Muric. Újoncot is avatott a válogatott a külföldön (SK Bommel) játszó Vancsa Zalán személyében. A végére még maradt egy slusszpoén: Lang mesteri átadásából Nagy Zsolt is betalált, így Magyarország–Koszovó 2-0.

A magyar válogatott – szintén felkészülési mérkőzésen – legközelebb június negyedikén lép pályára Dublinban, aztán rá négy napra itthon, egész pontosan Debrecenben zárjuk az Európa-bajnokságra való felkészülést Izrael válogatottja ellen.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország-Koszovó 2-0 (0-0)
Puskás Aréna, 60 ezer néző, v.: Ovidiu Hategan (román)
gólszerzők: Szoboszlai (58.), Nagy Zs. (86.)
sárga lap: Am. Rrahmani (75.), Aliti (80.), Berisha (82.), Vojvoda (91.)
Magyarország: Dibusz - Lang, Dárdai M., Szalai A. - Bolla (Nego, 68.), Nagy Á. (Schäfer, a szünetben), Styles (Vancsa, 85.), Nagy Zs. (Mocsi, 88.) - Gazdag (Kleinheisler, a szünetben), Szoboszlai - Ádám (Varga B., a szünetben)
Koszovó: Muric - Vojvoda, Am. Rrahmani, Aliti, Rrudhani (Hadergjonaj, 71.) - Idrizi (Loshaj, 83.), Muslija (Celina, 65.), Berisha (Al. Rrahmani, 83.) - Zhegrova (Bytyqi, 65.), Muriqi (Rashani, 65.), Rashica