Reagált a Magyar Sakkszövetség: Rapport Richárd magyar ember

Reagált a Magyar Sakkszövetség: Rapport Richárd magyar ember

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke beszédet mond a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubja új tagjainak 2021. december 15-én. Szabó egyben a Magyar Sakkszövetség elnöke is (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált a Magyar Sakkszövetség arra, hogy az egyik legtehetségesebb magyar játékos, Rapport Richárd vasárnaptól hivatalosan is román színekben játszik a továbbiakban. Közösségi oldalukon azt írta Szabó László elnök, szombat éjszaka, a Román Sakkszövetséggel egy időben kaptak egy e-mailt a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE), miszerint a szervezet tanácsa elutasította a Rapport Richárd zászlóváltásával kapcsolatos ellentmondásunkat, arra hivatkozva, hogy a román beadvány formálisan megfelelt a jelenlegi szabályoknak. Ezzel egyidejűleg egy eseti bizottság felállításáról is döntöttek, amely a zászlóváltási szabályok megváltoztatására vonatkozó magyar indítványt fogja megvizsgálni.

– Jogilag hibásnak, sportszakmailag károsnak tartom az elutasítást, aminek rendkívül rossz üzenete van a világ fiatal sakkozói számára. Megvizsgáljuk, milyen jogi lehetőségeink vannak még, öröm az ürömben, hogy a jelek szerint a FIDE összekapta magát, és kész áttekinteni a jelenlegi zászlóváltásra vonatkozó szabályát, amely szerint elég egy lakásbérleti szerződés abban országban, melynek színeiben a sportoló játszani akar. Ez tarthatatlan, ezért azt javasoltuk, hogy legalább egy év állampolgárság kelljen ahhoz, hogy valaki egy másik ország sakkozója lehessen. Itt tartunk most, vizsgáljuk, hogyan tovább – fejtették ki. A közlemény azzal zárult: „Rapport Richárd magyar ember, magyar állampolgár, magyar sakkbajnok, sakkolimpiai ezüstérmes. Büszkék vagyunk az eredményeire, magyarként tekintünk rá, ha román zászló alatt játszik is, ő magyar marad”.