Rekordot döntött 2019-ben a sport tao, 146 milliárd ment el rá

Rekordot döntött 2019-ben a sport tao, 146 milliárd ment el rá

A kispesti Balogh Norbert (b) és Máté Zsolt, az Újpest játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 5. fordulójában játszott Budapest Honvéd - Újpest FC mérkőzésen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2020. szeptember 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak tavaly 1087 milliárd forintnyi adót engedett el különböző kedvezmények formájában az állam, így 2019 volt az első év amikor ez az összeg túllépte az ezer milliárdot – vette észre a Népszava a parlament előtt fekvő 2019-es költségvetés elszámolásából.

Társasági adóból (tao) tavaly alig 303 milliárd forint folyt be a kincstárba, ezzel szemben az összes igénybe vett adókedvezmény 244 milliárd forint volt. A legnagyobb tétel a sportegyesületek támogatásra fordított társaságiadó-kedvezmény volt a maga 146 milliárd forintjával, amely a legnagyobb ilyen célú kifizetés volt a sporttao bevezetése óta (az eddigi csúcsév 2016 volt, 135 milliárddal).

A sport tao-támogatás 2011-es bevezetése óta összesen 747 milliárd forint került az egyesületekhez az államkasza helyett.

A Népszava hozzáteszi: már nemcsak a társasági adók, de a bankok által befizetett különadó egy részéből is lehet az államkassza helyett sportegyesületeket dotálni: a pénzintézetek tavaly majd 13 milliárd forintnyi adóval járultak hozzá a kiemelt sportágak támogatásához, így a sportegyesületek csak tavaly a különféle adókból több mint 159 milliárd forintos támogatáshoz jutottak.

A színházi taózást a kormány épp tavaly szüntette meg és alakította át költségvetési támogatássá, a filmprodukciók pedig 4,9 milliárd forintot kaptak a tao-ból.

2019-ben 291 milliárd forintnyi családi személyi adókedvezmény és 44 milliárd forintnyi családi járulékkedvezményt kaptak a családok, így az ő bevételi többletük összesen 335 milliárd forintra rúgott. Mindeközben családi pótlékra 310 milliárd forintot fordított a költségvetés.

Tavaly összesen 127 milliárd forintnyi illeték beszedésről mondott le az állam, ebből szorosan a családok támogatása csaknem 92 milliárd forintot tett ki. Ennek nagyobbik része a lakásvárlással kapcsolatos illeték (57 milliárd) elengedése, másik része pedig az örökösödési illeték kvázi eltörlése (34 milliárd) volt.