Salim Omar vigaszágon ötödik lett

Salim Omar vigaszágon ötödik lett

A magyar Salim Omar, miután kikapott a dél-koreai Dzsang Dzsuntõl a férfi tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának bronzmérkõzésén a tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az áprilisban Európa-bajnok Salim Omar 46-16-ra kikapott a tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén a tokiói olimpián, így ötödikként zárt.

A 18 éves magyar versenyző – akinek apja, Salim Gergely Tanzániában született, majd 1992-ben dán színekben olimpiai bajnok lett – szombaton a világbajnoki címvédő Dzsang Dzsunnal csapott össze. A dél-koreai rivális fizikális fölényben volt azáltal, hogy jóval magasabb Salimnál, akinek így nem sikerültek a támadásai. Az első menet után 12-6-ra vezetett az ázsiai rivális, aki a másodikban 38-15-re elhúzott az elbizonytalanodó magyartól. A harmadik két perc már csak formalitás volt, a végeredmény 46-16 lett Dzsangnak.

„Kemény mérkőzés volt, amelyen mindent kiadtam magamból. Vegyes érzéseim vannak, mert kicsit szomorú vagyok, de felemelt fejjel távozhatok. Legközelebb jobb lesz” – mondta a csata után Salim, aki szerint az ötkarikás játékokon nincs könnyű meccs, mert minden súlycsoportban a legjobb 16 versenyez, de neki különösen nehéz volt, mert ellenfelei egyértelműen tapasztaltabbak voltak.

Salim az MTI kérdésére úgy válaszolt, elsősorban a magasságbeli különbség okozta, hogy folyton földre került a támadási kísérletei után. Hozzátette, az 54 kilósok között szokott szerepelni, ott többnyire vele azonos magasságú riválisokkal találkozik, itt viszont szokatlan volt számára az ellenfelek csípőmagassága. „Saját magam voltam a legnagyobb ellenfél” – felelt egyértelműen arra, hogy az őt nyolcaddöntőben legyőző, később aranyéremig menetelő olasz Vito Dell'Aquila vagy a súlycsoport legjobbjának számító Dzsang volt a nehezebb ellenfél.

Edző édesapja, a sportág korábbi klasszisa szerint ezúttal technikai hibák jellemezték fia teljesítményét, ezért esett el sokszor. Megjegyezte, ez nemcsak a bronzmeccsen volt így, hanem ott csúcsosodott ki. „Nem tudtuk a támadásokat átbeszélni a szünetben, mert azt kellett tudatosítani benne, hogy nem kaphat több büntetést. Ezen mindenképpen dolgozni kell a jövőben – mondta a bronzmérkőzésről Salim Gergely, aki szerint fia mellett a dél-koreai sem a legjobb napját fogta ki, amit az mutat, hogy elszenvedte pályafutása második vereségét. – Jövőre a világbajnokság lesz a legfontosabb verseny. Azt látni kell, hogy Omar csak jobb lesz, még rengeteget fog fejlődni, és a súlycsoportba is bele kell még erősödnie,”

Ezt megelőzően egyetlen magyar tekvondós szerepelt olimpián, méghozzá Salim Omar nagybátyja, Salim József, aki a 2000-es, sydneyi játékokon szintén ötödik lett (MTI).

Olimpiai közvetítésünket, Szilágyi Áron aranyérmével, itt olvashatják.

Címkék: olimpia