Tenisz: százmilliós tartozások házon belülre

Tenisz: százmilliós tartozások házon belülre

Fotó: Unsplash/Samuel-Elias

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elképesztő adatok jutottak szerkesztőségünk birtokába, mégpedig a tételes felsorolása annak, vajon miként és milyen cégek, magánszemélyek között oszlik szét a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) 707 millió forintos tartozása. Ezekből tökéletesen látszik, hogy az MTSZ jelenlegi legnagyobb hitelezője a szövetség kommunikációs igazgatója és annak legszűkebb köre. Ráadásul Tamás Krisztina vállalkozása, az Open Time Kft. milliárdos bevételekhez jutott, míg a férje, Horváth Csaba által korábban tulajdonolt, majd a közeli barátja, Kovács Zsolt érdekeltségeibe átkerült A-Z Produkció-cégek is több százmilliós bevételekkel zártak. Mindemellett az MTSZ tartozási listáját is ők vezetik: az A-Z Tenisz Produkció 382 276 000 forintra, míg az Open Time Kft. 2 730 000 forintra számíthat.

Ekkora összegű tartozás kizárólag nagy nemzetközi versenyekkel kapcsolatban merülhetne fel a szövetség részéről. Ám valamennyi WTA- vagy ATP-torna költségeit az állam állta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma az összes torna állami támogatását időben átutalta az MTSZ-nek. A 2018-as ATP 250-es, az ATP Challenger és a WTA International tornák támogatási szerződéseit 2017. december 29-én írták alá – összesen 1 milliárd 852 ezer forintról –, míg az idei versenyekét tavaly április 9-én, amelyek összesen 802 620 000 forintról szóltak. Ezen állami támogatásoknak a felhasználási határideje lejárt: a 2018-ra kapott támogatásoknak 2018. december 31-én – idén március 1-ig kellett elszámolni tételesen –, míg az idei versenyekre kapott pénzeké 2019. február 28-án. Ez utóbbiakkal jövő hét hétfőig, azaz április 29-ig kell elszámolni.

Több száz millió forintos hiány, elfelejtett járulékbefizetés - itt az újabb teniszbotrány | Magyar Hang

A szerkesztőségünkhöz eljutott dokumentumok alapján kiderült, hogy több dologban alaposan félrevezeti a teniszért aggódókat a szövetség vezetése. Cikksorozatunk első része.

Talán nem véletlen, hogy az MTSZ vezetősége ellen április 16-i dátummal újabb eljárást kezdeményezett az Emmi a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, a 2018. évi ATP 250 World Tour férfi tenisztorna, a WTA női tenisztorna sportrendezvény szervezése és az ifjúsági tenisz csapat világbajnokság után az idei, azaz a 2019-es WTA és ATP-tornák miatt. A minisztérium azért fordult a hatósághoz, mert az MTSZ mellőzte a különböző kiírásoknál a közbeszerzési törvény vonatkozó szabályait.

Felmerül tehát az a kérdés, vajon ha az állam átutalta a rendezés költségeit – ez megtörtént –, akkor miként lehet az, hogy a szövetségnek 382 milliós tartozása van az A-Z Tenisz Produkció felé? Ha utóbbi vállalkozás nem valamelyik nemzetközi verseny rendezése miatt vár ekkora összegre, akkor miként jött össze ekkora tartozás?

Mindenesetre amikor megkérdezték Richter Attilát a szövetség gazdálkodásáért aggódók, vajon miért éppen Tamás Krisztina kommunikációs igazgató cégét választották ki, és nem érezte-e ezt szabályellenesnek, ezt válaszolta: „Olyan partnert kerestünk, amelyik az adminisztratív feladatokat is felvállalja. Kevés idő volt dönteni, az Open Time bevonása volt az egyetlen út. Dönteni kellett aközött, hogy optikailag támadható megoldást választunk, és megtakarítunk több százmillió forintot, vagy több százmillió forint elvész a teniszsport számára. Az Open Time Kft. kizárólag a költségeket számolta el, melyek közül az iparűzési adó és banki költségek mellett 1 százalékot sem elérő profitot számolt el.”

Tenisz: egyhangú elnökségi döntések - a tagok tudta nélkül | Magyar Hang

Soha sehol nincs feltűntetve, vajon kik szavaztak a Magyar Tenisz Szövetség elnökségi ülésein. Teniszbotrányok – második rész.

Nos, hogy az egy százalék az mekkora? Az Open Time Kft. a sportszervezettel kötött szerződések alapján 2016-ban 718 millió forint árbevétellel, és 33 millió forint adózott eredménnyel zárt, míg ugyanezek a számok 2017-ben: 1,339 milliárd forint bevétel, és 80 millió forint adózott eredmény. 2018-ról egyelőre semmilyen adat nincs. De ugyanez igaz az A-Z Produkcióra is: a nyilvános cégadatokból kitűnik, hogy az A-Z Produkció Kft. 2016-ban 187 millió árbevétellel, 6 milliós nyereséggel zárt, 2017-ben pedig 482 millió bevétel mellett 107 millió nyereséggel. A cég ügyvezetője a kommunikációs igazgató férje, Horváth Csaba volt, őt váltotta 2016 szeptemberében Kovács Zsolt, ugyanakkor a tulajdonosként egy 65 éves asszony, Kovács Lajosné volt található a cégjegyzékben. 2017 júniusában megalakult az A-Z Tenisz Produkció Kft., ügyvezetője és tulajdonosa szintén Kovács Zsolt, ez a cég 2017-ben 766 millió forint árbevétellel és 45 millió nyereséggel zárt.

Többen rákérdeztek már arra, vajon kicsoda Kovács Zsolt, melyik szövetségi rendezvényeken volt jelen, milyen szerződés alapján dolgozik a teniszszövetségnek és 2018-ban milyen összegű díjat kapott a teniszszövetségtől? Illetve 2019-ben rendelkezik-e szerződéssel, és ha igen, akkor milyen feladatokat lát el? A válasz azóta sem érkezett meg az illetékesektől. Sőt, az is felmerült már, hogy amennyiben a szövetség maga látja el azokat a feladatokat, amiket a két kft. végzett el, akkor az ebből keletkezett nyereség – két év alatt 271 millió forint – is megmaradt volna a magyar tenisz számára.

Ráadásul nem csak a fenti két cégnek tartozik az MTSZ. A lapunk birtokába jutott dokumentumok alapján kiderült, hogy a férfi válogatott szövetségi kapitányának, Köves Gábornak pár nappal ezelőtt még 4,5 millió forinttal volt adós, de a listán ott található a Nemzeti Sportközpontok 7 641 000 forinttal, vagy éppen a TV2 Média, amely összesen 3 780 000 forintra vár. A fenti összegekről szóló számlákat az MTSZ befogadta a dokumentumok alapján.

Amennyiben megfelel az a valóságnak, amit a szövetség előszeretettel hirdet, miszerint az államtól – például az Emmitől, vagy a Magyar Olimpiai Bizottságtól – kapott pénzek kizárólag konkrét célokra, azaz a nagy versenyekre fizethetőek ki, akkor abból nem lehetséges tartozást sem felhalmozni. Ugyanis előzetes egyeztetés alapján, konkrét költségvetés elfogadása után, sokszor előre kapta meg a szövetség a támogatásokat az államtól, így a költségoldalon szereplő összegeknek egyezni kell azzal az összeggel, ami a bevételi oldalon szerepel.

Ha ez a szövetség által összeállított pénzügyi beszámoló egy kft.-é lenne, akkor csődközeli helyzetet mutatna, hiszen az óriási összegű tartozásra, kötelezettségre valósan csak maximum 300 millió forintnyi fedezet van, így kimondható, állami segítség nélkül a szövetségnek csődöt kellene jelentenie. Gondoljunk csak a Magyar Ökölvívó Szakszövetségre, amely a tavalyi ifjúsági világbajnokság után került csődhelyzetbe – a hiány 348 millió forint volt –, és csak az mentette meg a szervezetet, hogy az állam 303 millió forinttal konszolidálta a helyzetet. Az MTSZ tartozása 707 millió forint.

Erdei Zsolt: Eszemben sincs másra tolni a felelősséget | Magyar Hang

Fizetésképtelen a Magyar Ökölvívó Szövetség, legalább 342 millió forint a hiány, és felmerült az elnök felelőssége.

A fentiek ismeretében ne is csodálkozzunk azon, hogy az MTSZ gazdasági működését nem egy esetben vizsgálta a NAV – több, a szövetséggel is partneri viszonyban lévő embert hallgattak ki, volt, akit több mint két órán keresztül –, jelenleg büntetőeljárás is folyamatban van, amit a miskolci tagszervezet a fenti számok tükrében indított el. Gazdasági visszaélések miatti alapos gyanú miatt nyomoz a IX. kerületi ügyészség, hogy a versenybírók után be nem fizetett járulékokról, a korosztályos A-kerettagok eddig elmaradt támogatásairól, az idei évre szóló szerződéseik elmaradásáról már szót se ejtsünk.