Több száz millió forintos tartozás, elfelejtett járulékbefizetés – itt az újabb teniszbotrány

Több száz millió forintos tartozás, elfelejtett járulékbefizetés – itt az újabb teniszbotrány

Az épülő mobil teniszstadion a Lurdy Ház parkolójában (Fotó: Simon V. Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb fejlemények kerültek napvilágra a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) botrányos működése kapcsán. Egyrészt kiderült, hogy az MTSZ 707 millió forinttal tartozik, és csak 2018-ban sikerült 300 millió forinttal növelnie a nem teljesített fizetési kötelezettségeit. A tavalyi év folyamán a versenybírók kifizetései után a szövetség elfelejtette teljesíteni az adó-, és járulékbefizetési kötelezettségeit, amit a NAV felhívására most éppen az érintettekkel akar kijavíttatni. Sőt, a keddi közgyűlés után hirtelen egy verseny rendezési jogát is elvették egy olyan klubtól, amelynek vezetője a sportág megújulásáért, a működés átláthatóságáért emelt szót. Ráadásul miközben a vezetés azt híreszteli magáról, hogy például a keddi közgyűlésen minden kérdésre válaszolt, lapunk hetek óta, míg Sávolt Attila hónapok óta vár választ az írásban feltett kérdéseire. De arra sincs igazából felelet, vajon miért késnek hónapokat a szövetségi edzők fizetései, ha annak fedezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már régen átutalta az MTSZ számlájára.

Amint arról a Magyar Hang nemrég beszámolt, az önmagát ünneplő Magyar Tenisz Szövetség vezetősége ellen április 16-i dátummal újabb eljárást kezdeményezett az Emmi a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, a 2018. évi ATP 250 World Tour férfi tenisztorna, a WTA női tenisztorna sportrendezvény szervezése és az ifjúsági tenisz csapat világbajnokság után az idei, azaz a 2019-es WTA és ATP-tornák miatt. A minisztérium azért fordult a hatósághoz, mert az MTSZ mellőzte a különböző kiírásoknál a közbeszerzési törvény vonatkozó szabályait. És akkor még nem említettük, hogy az MTSZ gazdasági működését nem egy esetben vizsgálta a NAV – több, a szövetséggel is partneri viszonyban lévő embert hallgattak ki, volt, akit több mint két órán keresztül –, jelenleg büntetőeljárás is folyamatban van, valamint gazdasági visszaélések miatti alapos gyanú miatt nyomoz a IX. kerületi ügyészség. 

Újabb kormányzati pofon a Magyar Tenisz Szövetségnek | Magyar Hang

A fideszes képviselőként is tevékenykedő Szűcs Lajos elnök ezekről mélyen hallgat, ahogyan Richter Attila főtitkár is, ugyanakkor olyan nyilatkozatokat tesznek, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

„Örülünk, hogy az összes felmerült kérdést sikerült megnyugtatóan megválaszolni a tagság felé, ezt tükrözik a szavazati arányok. A tagszervezetek elsöprő többséggel a folytonosság, és a békés, építő munka mellett tették le a voksukat, nem pedig a sárdobálás és a személyes vádaskodás mellett. Úgyhogy újult erővel folytatjuk a csöndes, ugyanakkor sikeres munkát, amit eddig is tettünk” – olvasható az MTSZ elnökének nyilatkozata a teniszszövetség honlapján.

Megvont rendezési jog

Viszont aki ott volt a közgyűlésen, az pontosan tudja, a fenti mondatokból legfeljebb az igaz, hogy leszavazta a klubokat képviselő küldöttek egyelőre még többségéből álló holdudvar, hogy a gazdálkodással kapcsolatos kényes kérdéseket napirendi pontokká tegyék. Ehhez a Pestisrácok.hu felvételén jól láthatóan Richter Attila
vezényelt a pulpitusról. Szerdán a sportág átláthatóságáért küzdő Soroksári Tenisztanoda vezetőjétől, Erdei Csabától megvonták a regionális diákolimpia rendezési jogát, holott korábban többször sikerrel rendezte meg a tornát – a keddi közgyűlés előtt a fővárosi vezetéssel át is beszélték, az idei teendőket ezzel kapcsolatban.

„A közgyűlésen én is felszólaltam, hiszen jómagam is az átláthatóbb működés, a gazdálkodás ellenőrizhetősége, a sportág megújulásának a híve vagyok. A közgyűlést követő napon, szerdán ugyanakkor kaptam egy értesítést, a szövetség mégis úgy döntött, hogy minden évben máshol rendezik meg az adott versenyt” – közölte lapunkkal Erdei Csaba.

Vélhetően csöndesen, a béke jegyében történt mindez, ahogy azt az elnöki nyilatkozatban olvashattuk.

707 milliós tartozás

Arról sem nagyon beszél a szövetségi vezetés, miként lehetséges a 707 millió forint tartozást felhalmozni. 2018-ra vonatkozóan az MTSZ-nek egész pontosan 707,048 millió forintnyi rövid lejáratú kötelezettsége van. Ez a szám főleg annak tükrében mutat rossz képet, hogy 2017-ben a kintlévőség 414,983 millió forint volt. Tehát egy év alatt közel 300 millió forintot nőtt az összeg. Emlékezzünk vissza, mekkora botrány kerekedett abból, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetségnél (MÖSZ) az ifjúsági világbajnokság rendezése után 348 millió forintos hiány keletkezett. Igaz Erdei Zsolt elnök nem bújt holdudvara mögé, hanem vállalva a történteket, a sajtó és a sportág képviselői elé állt.

Erdei Zsolt: Eszemben sincs másra tolni a felelősséget | Magyar Hang

Amikor kiderült, hogy az MTSZ hónapokig nem fizette ki a szövetségi edzőket, Németh Tamás erőnléti edző levélben fordult az Emmihez. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár válaszában kifejtette, nem érti a panaszt, hiszen a minisztérium már régen elutalta a pénzt a szövetségnek. Erre december 20-án az MTSZ hirtelen kifizetett minden érintettet – kivéve Németh Tamást, aki két nappal korábban felmondott.

Amikor a szövetség vezetése a késedelmes kifizetést a minisztériumra fogta, a 24.hu kérdésére az Emmi határozottan leírta, az MTSZ nem a valóságot kommunikálja.

„Az Emmi a kiemelt sportágfejlesztési támogatást és a 2018. évi szakmai és működési támogatást átutalta a szövetségnek. A szövetség szakmai feladatait finanszírozó 2018. évi támogatási szerződések 2019-re áthúzódó felhasználást tesznek lehetővé, így az előző évi támogatások terhére történő bérkifizetés, és megbízási díj rendelkezésre bocsátásának a támogatási pénzeszköz hiánya nem lehet akadálya. A minisztérium a támogatások kihelyezése érdekében a sportági egyeztetéseket már előző év decemberében, tárgyév januárjában lezárja és a kiértesítésekre is sor kerül. A támogatott feladatok esetében lehetőség van bérkifizetés, megbízási díj elszámolására is” – állt a minisztériumi közleményben.

Elmaradás, majd gyors utalás

A történelem megismételte önmagát: ebben az évben is több havi bérrel tartozott a szövetség az edzőknek, ám a közgyűlés közeledtével ismét sürgőssé vált az utalás. Ám így is volt – korábbi válogatott játékos –, aki csak néhány nap késlekedéssel kapta meg legkevesebb kéthavi elmaradását. És akkor még nincs szó azokról az utánpótláskorú A-osztálybeli kerettagokról, akik idén még egy fillért sem kaptak, sőt, 2019-re az érvényes szerződésüket sem küldte el az MTSZ: említhetnénk Nagy Adriennt vagy Bondár Annát, a sor még hosszan folytatható. Ez a fajta fizetési morál felveti a kérdést, eleget tesz-e az MTSZ a járulékfizetési kötelezettségének. Valószínűleg nem – a NAV vizsgálata erre is kitért –, ugyanis a versenybíróknak szóló, lapunk birtokába került körlevél alapján bizony akik nem számla alapján kapják a bérüket, azok után a szövetség elfelejtette a járulékokat befizetni.

„Kedves Versenybírók! Az éves egyeztetés során kiderült, hogy az évközben, versenyeken kifizetett, nem számlás versenybírói díjak nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában. A NAV-val történt egyeztetés után a megfelelő korrekciókat megtettük, de az elektronikusan vagy postai úton kiküldött SZJA tervezetek még nem tartalmazták ezeket az összegeket, és a NAV nem is fogja már ezeket korrigálni. A teendő: miután az MTSZ által kifizetett bírói díjak minden esetben adókötelesek, minden évközben kapott kifizetéssel korrigálni kell a kapott tervezetet, mert az SZJA bevallások feldolgozásának határidejére, május 20-a, a korrekciók már szerepelni fognak a NAV-nál is, és ha valaki mégsem javítja ezekkel az összegekkel a bevallását, akkor probléma lesz belőle. Természetesen, amennyiben valakinek szüksége van segítségre, jelezze a szövetségnél, és segítünk a tervezetet a megfelelő adatokkal korrigálni” – olvasható a MTSZ által szétküldött levélben.

A fentiek alapján feltételezhető, hogy akik azt hitték, eleget tettek adó és járulékfizetési kötelezettségeiknek, alaposan tévedtek. A korrekciókat nekik kell a a szövetség helyett végrehajtani.

Elmaradt feljelentés

Végezetül egy újabb, a szövetség „szavahihető” kommunikációját bizonyító eset. Az MTSZ a saját honlapján március 21-én közleményt tett közzé, miszerint rágalmazás miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, aki a szövetség kilenc tagszervezete nevét felhasználva, valótlan és a szövetség társadalmi megbecsülését sértő álhíreket juttatott el a médiába – például kilenc tagszervezet az MTSZ elnökéhez és elnökségéhez címzett „nyílt levelét”, amely a 24.hu portálon megjelent. Mint kiderült – és ezt több érintett megerősítette –, a nyílt levél minden szava igaz volt, ellentétben a szövetségi dörgedelemmel: ugyanis semmilyen feljelentés nem történt egészen eddig a percig.

Természetesen helyt adnánk a szövetség álláspontjának is, ám továbbra sem érkezik semmilyen válasz az MTSZ sajtófőnökétől az írásban feltett kérdéseinkre. Ezzel nem vagyunk egyedül. A közgyűlésen a nagy nehezen szót kapó Sávolt Attila elmondta, hogy a tavaly szeptemberi közgyűlésen négyoldalnyi kérdéssort állítottak össze a gazdálkodással és a működéssel kapcsolatban, amelyekre akkor azt a reakciót kapta, a szövetség 30 napon belül tételesen mindenre válaszolni fog. Az MTSZ azóta sem volt erre hajlandó.