Vb-bronzzal mutatkozott be a honosított Muszukajev

Vb-bronzzal mutatkozott be a honosított Muszukajev

Muszukajev Iszmail parádés birkózással a vb-címvédőt győzte le a pénteki bronzmeccsen a szabadfogásúak 65 kilós súlycsoportjában (Fotó: MBSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aki egy pillanatra is kételkedett abban, hogy a magyar szabadfogású birkózó-válogatott számára jelentős erősítést jelent majd a dagesztáni származású Muszukajev Iszmail honosítása, az csattanós választ kapott a nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A 65 kilós birkózó fantasztikus teljesítményt nyújtott már a selejtezők alatt is, többek között legyőzve az olimpiai, vb- és háromszoros Eb-aranyérmes grúz Vlagyimer Hincsegasvilit, így a pénteki bronzmérkőzése előtt már senki sem tartotta kizártnak, hogy megveri a vb-címvédő japán Otoguro Takutót. És Muszukajev megcsinálta, parádés birkózással 5–3-ra legyőzte ellenfelét, és az olimpiai kvóta mellé megszerezte a bronzérmet – felnőtt világversenyen most állt először dobogóra –, ami egyben a magyar válogatott negyedik medálja volt a vb-n.

Muszukajev Iszmail azonnal egy világbajnoki bronzéremmel és egy olimpiai kvótával mutatkozott be magyar színekben (Fotó: MBSZ)

„Vallásos ember vagyok, köszönöm Istennek, hogy sikerült bronzérmet szereznem, de ha nem így történik, azt is megköszönöm. Amikor kiderült, ki lesz az ellenfelem, csak azzal foglalkoztam, hogy egész nap videókat néztem a japánról és felkészültem belőle. Nagyon örülök, hogy elértem a célomat. Nekem a gyorsaság a legnagyobb fegyverem, erre építek, ezt próbálom kihasználni. Hálás vagyok Magyarországnak, hogy befogadott, s képviselhetem a színeit világbajnokságon és majd az olimpián egyaránt, köszönök mindent. Ria, ria, Hungária!” – nyilatkozta részben „magyarul” az újdonsült vb-bronzérmes.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy egy újabb magyar éremmel zárja a válogatott a pénteki helyosztókat, ugyanis a női mezőnyben a 62 kilósok között Sastin Marianna a svéd Henna Johansson ellen léphetett a bronzmeccsen szőnyegre. Sajnos a 2013-as világbajnokunk 4–1-es vereséget szenvedett, ám a 36 éves birkózónő tavaly februárban szülte meg a fiát, így ez az ötödik hely és a hozzá járó olimpiai kvóta igencsak megsüvegelendő teljesítmény.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök a kvótának, de bronzmeccset azért birkózik az ember, hogy érmes legyen, ez sajnos nem sikerült. Kicsit furcsa volt a meccs, mert mindig engem figyelmeztetett a vezetőbíró ujjtörésért, holott mindig az ellenfelem törte, amiért végül intést kapott. Hozzáteszem, még sosem tudtam megverni ezt a svédet. Fontos, hogy 36 évesen már csak az olimpiára kell koncentrálnom, s nem kell elfecsérelnem az erőmet a kvalifikációra” – fogalmazott Sastin.

Pénteken még három szabadfogású birkózónk jutott szerephez a kazahsztáni szőnyegeken. A szintén honosított, 23 éves Kuramagomedov Murad (74 kg) kis híján szintén csodát tett, hiszen előbb palaui riválisát, Guy De Lumeaut verte magabiztosan (14–2, technikai tus), majd a Pánamerikai Játékok-ezüstérmes kolumbiai Nestor Tafur Barrios ellen nyert 3–0-ra.

Ezután következett a sportág 31 esztendős amerikai legendája, az olimpiai és négyszeres világbajnok Jordan Burroughs, aki ellen a honosított versenyző már 4–0-ra vezetett, ám ezután – botrányos jelenetekkel is fűszerezve – az amerikai fordítani tudott, így 6–4-re nyert. Miután Burroughs kikapott az elődöntőben, így Kuramagomedov nem folytathatta a vigaszágon, azaz nem tudott újabb kvótát szerezni Magyarország számára.

Szintén olimpiai súlycsoportban az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel (125 kg) elsőre a csak védekező, Ázsia-bajnoki 2. indiai Szumit Szumitot 2–0-ra múlta felül, aztán viszont feleslegesen kockáztatva tussal kikapott az üzbég Haszanboj Rahimovtól, és kiesett. A nem ötkarikás kategóriában induló, U23-as Eb-2. Tóth Bendegúz (92 kg) 8–0-ra maradt alul az idei Eb-3. grúz Irakli Mtsiturival szemben, miután ráfutott két válldobásra, s ő sem került a vigaszágra.

Szombaton egy magyar szabadfogású lesz érdekelt, a vb- és Eb-3. Veréb István (86 kg) ukrán riválissal kezdi meg a szereplését.