Vizsgálódik a NOB az olimpiai akkreditációk ügyében a Magyar Hang bejelentése nyomán

Vizsgálódik a NOB az olimpiai akkreditációk ügyében a Magyar Hang bejelentése nyomán

Olimpia. Képünk csak illusztráció (Fotó: Dave Kim / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felvette a kapcsolatot azzal a személlyel, aki a magyar fél részéről felel az olimpiai akkreditáció kiosztásáért.

Nemrég megírtuk: a Magyar Hang nem kapott akkreditációt a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékokra, ám olyan „patinás” és „milliók által olvasott” médiaorgánum, mint a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága igen. Mindez azután derült ki, hogy a hazai újságírók akkreditációjáért felelős Magyar Olimpiai Bizottságtól közérdekű adatigényléssel kikértük, ki mehet és ki nem az olimpiára. Azt is megtudtuk, hogy olyan sportszövetségek, mint a judo, a kajak-kenu, az úszás-vízilabda, valamint a vívók is újságírókat fognak delegálni, miközben vélhetően a versenyzőket kísérő technikai stábban is helyet kaphatott volna kommunikációs munkatárs. Az is kiderült, hozzánk fogható méretű és elérésű elutasított médiaorgánum egy sincs (csak lényegesen kisebb), viszont jutott hely a kormánypárti Mandiner és a Magyar Demokrata munkatársainak.

A meghökkentő adatok után megkérdeztük a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) az ügyről, állásfoglalást kérve arról, hogy minisztériumi alkalmazottak és sportszövetségek munkatársai kapnak médiaakkreditációt.

A NOB válaszlevelében megköszönte (!), hogy felhívtuk a figyelmüket az ügyre. Utána arról írnak, ugyan a nemzeti olimpiai bizottságok feladata az újságírók akkreditációja, ám a döntésnek összhangban kell lennie a NOB által meghatározott kritériumokkal, hogy az eljárás a lehető legigazságosabb és legobjektívebb maradjon. Azt is jelezték, hogy vizsgálódnak az ügyben. Szó szerint ezt írták: „az üggyel kapcsolatban felvettük a kapcsolatot azzal a személlyel, aki a magyar olimpiai bizottságon belül az akkreditáció kiosztásáért felelős, és várjuk a visszajelzést. Amint megkapjuk a választ, ismét felvesszük Önnel a kapcsolatot.”

Címkék: olimpia, akkreditáció