Vizsgálódik a NOB a Mao-jelvényes kínai sportolók miatt

Vizsgálódik a NOB a Mao-jelvényes kínai sportolók miatt

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB székháza a svájci Lausanne városában (Fotó: Gzzz/Travail personnel/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vizsgálódik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), miután a női csapatsprint győztes párosa Mao Ce-tung arcképével jelent meg az éremátadón – írja a Telex. Pao San-csü és Csung Tien-si hétfőn diadalmaskodott egy német páros felett, a dobogóra viszont úgy álltak fel, hogy melegítőjükön egy-egy kitűzőt viseltek. Igaz, ez a nézők számára nem feltétlenül volt észrevehető. A NOB vizsgálja, hogy megsértették-e a politikai jelképek tilalmát.

Mao Ce-tung a Kínai Népköztársaság alapítója, a kulturális forradalom első számú ideológusa. Annak ellenére bír jelenleg is jelentős kultusszal, hogy hatalma alatt kínaiak tízmillióit gyilkolták meg, éheztették ki. A hatvanas években hordtak Kínában tömegek Mao-jelvényt, ezt ma ismét egyre többen teszik, és Hszi Csin-ping, Kína jelenlegi vezetője is igyekszik rájátszani a kultuszra.

A NOB egyébként enyhített a politikai szimbólumokat tiltó szabályon, így például engedélyezik a rasszizmus ellen tiltakozó féltérdre ereszkedést. De az ilyen gesztusok továbbra sem engedélyezettek a dobogón. Akadt egyébként más példa is a kiállásra: az ezüstérmes amerikai súlylökő, Raven Saunders vasárnap egy X-et formált a karjával, ezzel hívva fel a figyelmet az elnyomott csoportok helyzetére. Az Amerikai Olimpiai Bizottság nem indított vizsgálatot, de a NOB további adatokat kért.