A munkaerőpiacot és oktatást tanulmányozó kutatók kapták a közgazdasági Nobel-díjat

A munkaerőpiacot és oktatást tanulmányozó kutatók kapták a közgazdasági Nobel-díjat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három, Egyesült Államokban dolgozó tudós, David Card, Joshua D. Angrist és Guido W. Imbens kapta meg az idei közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A kutatók az elismerést egy olyan módszertan kidolgozásáért kapták, amely segít a kutatóknak abban, hogy kísérletekkel nem modellezhető területeket vizsgálhassanak. Ilyen lehet például a migráció gazdasági hatása, a munkaerőpiac vagy az oktatásügy területe.

A HVG információi szerint David Card a munka gazdaságtanával foglalkozik. Kimutatta, hogy a minimálbér növelése nem vezet mindenképp a munkahelyek számának csökkenéséhez, hogy egy ország lakóinak jövedelme nőhet, ha sok bevándorló költözik oda, vagy hogy az iskolák anyagi támogatása még annál is jobban meghatározza a diákok esélyeit a munkaerőpiacon, mint ahogy addig hitték.

Joshua Angrist és Guido Imbens is azzal foglalkozott ekkoriban: ha egyszer egy nagy társadalmi változásnál nincs kontrollcsoport, hogyan lehet a rengeteg adatból kiválasztani azokat, amelyek alapján jó következtéseket vonhatunk le? Ők abból a példából indultak ki, miként lehet megnézni, hogy milyen hatása van annak, ha a közoktatásban eltöltött időt egy évvel meghosszabbítják.

Címkék: Nobel-díj