Beethoven az alkohol és hepatitisz okozta májbetegségbe halt bele – derült ki a hajából

Beethoven az alkohol és hepatitisz okozta májbetegségbe halt bele – derült ki a hajából

Ludwig van Beethoven Karl Joseph Stieler 1819-es portréján (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

tud

Ludwig van Beethoven közismerten megsüketült, de az mindmáig ismeretlen, hogy ezt milyen betegség okozta. Az utóbbi évtizedekben hatalmas fejlődésen átesett géntechnológia segítségével több kutatás is indult azzal a céllal, hogy a zeneszerző maradványaiból DNS-t vonjanak ki, és abban megkeressék a süketségének az okát. Nos, ezt most sem sikerült megtalálni, rájöttek viszont arra, hogy a Beethoven miben halt meg.

A Cambridge-i Egyetem genetikusai már rutinszerűen vonnak ki elemezhető örökítőanyagot akár több ezer éves biológiai mintákból is, és most – a világon először – sikerült DNS-t izolálniuk Ludwig van Beethoven hajtincséből. Nem ez volt az első próbálkozás arra, hogy megszerezzék a zeneszerző örökítőanyagát, de az eddigi kísérletek (amelyek ugyancsak hajat és például egy koponyatöredéket használtak), kudarcot vallottak.

A Nature beszámolója szerint a süketség oka továbbra is rejtély, arra viszont sikerült fényt deríteni, hogy Beethoven halálát májbetegség okozta, ami a hepatitiszfertőzés, a genetikai hajlam, illetve az alkoholfogyasztás miatt alakulhatott ki. A kutatóknak nyolc hajtincs állt a rendelkezésükre, de ezekből csak öt tartozott egy emberhez, így a kutatók azt feltételezték, hogy azok eredetiek, a többi pedig nem Beethovené.

Viszont az igazi öt tincs közül is csak egyből tudtak analizálható DNS-t izolálni, ebből pedig a teljes genomja nagyjából kétharmadát sikerült rekonstruálni. E gének között kerestek olyan génváltozatokat (alléleket), amelyek ismert módon betegségekhez köthetők. A talált betegségokozó allélek közül találtak egy párt (vagyis Beethoven az anyjától és apjától is örökölt egy-egy példányt), amely májcirrózist (májzsugorodást) okoz.

Emellett a genomja tartalmazott egy allélt, ami hajlamossá tette a hemokromatózisra, ami ugyancsak a máját károsíthatta. Vagyis a zeneszerző öröklötten nagyon hajlamos volt a májbetegségekre. Ráadásul a DNS-ében ráleltek a hepatitisz-B vírus örökítőanyagára is, tehát fertőzött volt (és természetesen ez is a máját pusztította). A kutatók azt feltételezik, hogy krónikus hepatitiszfertőzése lehetett, ami a halála előtt kiújulhatott. Mindezt tetézte azzal, hogy a történelmi feljegyzések szerint masszívan ivott élete vége felé.

A haláláról szóló leírások is májelégtelenségre utalnak: 1826-ban gyorsan romlani kezdett az állapota, besárgult, és a végtagjai feldagadtak. Hamarosan már ki sem tudott kelni az ágyból, és 1827 márciusában elhunyt.

De miért süketült meg? Ezt továbbra sem tudjuk. A kutatók átkutatták a genomot halláscsökkenést okozó defektusok (például Paget-betegség vagy lupusz) után, de nem találtak semmi perdöntőt. Más orvostörténészek azt feltételezik, hogy otoszklerózis okozhatta a süketségét: ebben a betegségben a fül hallócsontocskái összeforrnak, így nem képesek tovább vezetni a rezgéseket. E betegségnek még nem ismertek a genetikai markerei (jelzésértékű mutációi), így ebből a vizsgálatból ez nem bizonyosodhatott be.