Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A település díszpolgárává avatott Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus a cím átadásán az erdélyi Csíkszentmihályon 2018. július 4-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

87 éves korában, október 20-án meghalt Csíkszentmihályi Mihály. Utolsó napjait otthon töltötte, családja körében – közölték a tudós hivatalos Facebook-oldalán csütörtökön

Csíkszentmihályi Mihály a flow-elmélet, vagyis egy nagyon összpontosított elmeállapot pszichológia koncepciójának megalkotója, a kevés világhírű magyar tudós egyike.

A Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus 1934-ben született, Fiumében, magyar nemzetiségű családban. A Magyar Érdemrend nagykeresztjének tulajdonosa, az MTA külső tagja volt, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás. Könyveiben azon örök kérdésekre adott választ, hogy mi a boldogság, és hogy leszünk boldogok, s ezzel nagy sikert aratott a társadalom körében. A munka mögött az író életen át tartó kutatása állt.

Csíkszentmihályi 1975-ben írta le tudományos pontossággal az ún. „flow-élményt”. E tudományterület egyik legkiválóbb kutatójának számít azóta is. Szerinte az, miképp alakul valakinek a sorsa, sok tényezőtől függ: a génektől, a kultúrától és saját élményeitől. Döntő azonban, hogy mit kezdünk a lehetőségeinkkel, s miképp használjuk ki őket. A legfontosabb az életben azt megtalálni, ami örömet okoz, és amiben kiteljesedhetünk: legyen ez akár a sport, akár művészet vagy a tudomány, illetve bármi más. A lényeg, hogy ezáltal jól érezzük magunkat, és előbbre vigyük a társadalmat, az emberiséget. Találjuk meg, mi is számunkra a boldogság, ezáltal jövünk rá, mi az élet értelme. A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának. Az időérzékelése is megváltozik, mert úgy érzi, mintha állna az óra. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sportolás, művészet gyakorlása, gyerekekkel játszás vagy akár éppen a futószalag melletti munka. Ez azt jelenti, hogy a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél – olvasható a Wikipédia-oldalán.